‘Een ode aan alles wat in de bodem leeft en leven geeft’
Kunstwerk voor Stadsboerderij Almere

ALMERE – Linde Gadellaa heeft een kunstwerk ontworpen voor de Stadsboerderij Almere. ‘De reus van het bodemleven’ wordt op 21 september onthuld tijdens het oogstfeest bij de boerderij op de Kemphaan.

Gadellaa maakte het kunstwerk ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Kunstenaars Vereniging Flevoland (KVF). In het jubileumjaar worden 30 kunstprojecten gerealiseerd door heel Flevoland. Een van die projecten is Kunst in bedrijf, waarbij vijf kunstenaars een kunstproject in een bedrijf uitvoeren. Gadellaa mocht een kunstwerk ontwerpen voor en met de Stadsboerderij, een Almeers bedrijf dat is ontstaan vanuit de idealen van stadsboeren Tineke van den Berg en Tom Saat. Er is ook een sociale metaalwerkplaats onder leiding van Ad den Engelsman, waar de basis van het kunstwerk uit metaal gebogen en gelast werd.
Opwaartse spiraal

“Het kreeg de vorm van een opwaartse spiraal, want in de circulaire landbouw versterkt alles elkaar en maakt alles elkaar nog beter”, licht Gadelaa toe. “De reus van het bodemleven is een ode aan alles wat in de bodem leeft en leven geeft. Het boerenleven behelst niet enkel de dieren die er wonen of de akkers vol biologisch dynamische groenten die geoogst worden. Er scharrelen ook eindeloos veel wormen, loopkevers, mieren, lieveheersbeestjes, pissebedden, slakjes, schimmels en bacteriën rond. Gevoed door de koeienpoep-compost zorgt al het leven in de bodem voor vruchtbaarheid van het land. Alles staat met elkaar in verbinding.”
Tijdens het oogstfeest op 21 september wordt het kunstwerk om 12.00 uur onthuld, onder het genot van een klein eetbaar kunstwerkje. Meer informatie over alle KVF jubileumprojecten is te vinden op www.flevokunst.nl.
Artikel geplaatst op: 29 augustus 2019 - 11:42

Gerelateerd

Delen