Naamgevingscommissie worstelt wat af

'De Johan Cruijffstraat? Dat kan dus niet!'

Door Marcel Beijer
ALMERE – Een voetbalwijk in Almere? Dat zou best een goed idee zijn. Je ziet de straatnamen al voor je: de Abe Lenstradreef, de Faas Wilkesweg en natuurlijk de Johan Cruijffstraat. “Maar dat kan dus niet”, zegt Cees Noordhoek. “Sinds enkele jaren is het regel, een straat pas naar iemand te vernoemen als die minimaal tien jaar overleden is. Cruijff is dat nog niet. En je kan geen voetbalwijk gaan opzetten als daarin de grootste voetballer van ons land ontbreekt.

Foto: Rien Moolhuysen


Noordhoek is voorzitter van de Naamgevingscommissie Openbare Ruimte Almere (NORA) en bedenkt met zijn elfkoppige team de namen van wijken, straten, maar bijvoorbeeld ook van bruggen in Almere. “Het is net als bij voetbal: er zijn een heleboel bondscoaches die het altijd beter weten, maar straatnamen verzinnen is écht geen ABC’tje."

Hoe gaat NORA te werk?

“We krijgen van Dienst Stedelijke Ontwikkeling door dat er een plangebied is ingetekend. Die heeft dan de naam 51D3, of zoiets. Voor ons is het belangrijk te weten hoe groot dat gebied is, hoeveel straten gaan daar komen? Voor een grote wijk, zoals Muziekwijk, moet je voldoende onderling samenhangende namen kunnen bedenken. Met ‘muziek’ kan dat. Met ‘dierenverblijven’, zoals nest, hok, stal, wordt dat wat lastiger. Een werkgroep gaat dan vervolgens aan de slag. Naast ambtenaren zitten daar ook burgerleden, iemand van PostNL en de hulpdiensten bij. Als we 300 namen nodig hebben, bedenken zij er 600. Er moet voldoende keuze zijn omdat veel namen bij de laatste double-check door de commissie als geheel nog afvallen: ze zijn moeilijk uit te spreken, of verwarrend of omstreden.”

Verwarrend en omstreden?
“Ja, sommige personen wil je bijvoorbeeld liever niet op een straatnaambordje hebben staan. Zo liepen we bij Nobelhorst tegen een Nobelprijswinnaar aan die zich ook bezighield met rasverbetering, van mensen wel te verstaan. En soms is het ook overmacht. Zo is er in Poort een Isisstraat, vernoemd naar de godin. In die tijd was er nog geen sprake van de terroristische organisatie ISIS. Daar heeft overigens nog nooit iemand over geklaagd. En namen kunnen ook verwarrend zijn. Het is onze taak om verwarring te voorkomen. Een Frans Molenaarstraat kan bijvoorbeeld niet. Dat levert verwarring op met de Molenbuurt.”

Zoals de Berlijnstraat. Die ligt niet in Stedenwijk.

“Dat klopt. Dat is inderdaad verwarrend en had beter gekund. Maar let op: in Almere Buiten ligt de Berlijnstraat wel in een duidelijke samenhang, met andere Europese hoofdsteden. Er zijn wel meer van dat soort voorbeelden hoor. Er valt ook bijna niet aan te ontkomen.”

Zijn er al leuke namen voor de Floriadewijk Hortus bedacht?

“Daar kan ik nog niets over zeggen. Het is overigens nog maar de vraag of die wijk Hortus gaat heten.”

Pardon?

“Projectontwikkelaar Amvest wil graag dat de wijk Hortus gaat heten. Maar uiteindelijk brengen wij als NORA het definitieve advies uit. Ook bij DUIN was het de uitdrukkelijke wens van de projectontwikkelaar om de wijk zo te benoemen. In de lijn van de naamgeving in Almere Poort had DUIN natuurlijk gewoon het Duinkwartier moeten heten. Maar hier is het college met de wens van de projectontwikkelaar meegegaan.”

Maar bepaalt Amvest of NORA nu de naam voor de Floriadewijk?

“Dat doet uiteindelijk het college en de gemeenteraad. Wij adviseren slechts. Zelf vind ik Hortus overigens een prima naam. Maar straatnamen daarbij bedenken is lastig. We hebben namelijk in Almere al veel straatnamen die een groen karakter hebben: in Parkwijk, in Faunabuurt, Bloemenbuurt, Kruidenwijk, de Velden en Overgooi. Ik geloof dat van de 3500 straatnamen in Almere ongeveer 15% groen gerelateerd is. Probeer dan nog maar eens namen te bedenken voor Hortus zonder verwarring te creëren met straatnamen die elders al in de stad te vinden zijn.”

Geen problemen dus met de naam Hortus?

“Nee hoor. Nogmaals: het is een leuke naam. Daar moeten we niet te moeilijk over doen. Zo hebben we de wijk Overgooi, formeel zou die ‘De Bossen’ moeten heten. Niemand maakt daar volgens mij een punt van. Maar wat kun je met de aanduiding ‘Hortus’ in de praktijk? Dat is de vraag.”

Hoe zit het met de namen voor de wijk Oosterwold?

“In die wijk hebben bewoners de vrije hand, ook bij het kiezen van de straatnamen. Daar zijn we als NORA niet echt gelukkig mee. De straten zouden namen krijgen van Grote Denkers, maar de bewoners hebben alle ruimte om iets anders te verzinnen. Daardoor is het een ratjetoe geworden.”

De Zeebodemkolonistenweg ligt bij de Goethelaan…

“Dat bedoel ik. Zonde. De volgende wijk mogen we gelukkig zelf weer bedenken.”

Moet er geen wijk komen met de founding fathers van Almere?

“Die zijn nog lang niet allemaal overleden. Datzelfde geldt voor burgemeesters. Almere heeft nog te weinig burgemeesters in haar historie gehad om een wijk mee te vullen en een heleboel leven gelukkig ook nog. Als zo’n wijk er komt kijken we ook zeer nadrukkelijk naar de mogelijkheid om vrouwen te vernoemen. Voor zo’n wijk moeten we nog even geduld hebben, net zoals in het voorbeeld van Cruijff: ze moeten tien jaar dood zijn. Overigens geldt dat niet voor leden van het Koninklijk Huis: die mogen al bij leven in een straat, brug of tunnel vernoemd worden.”

Komen jullie nog bijzonderheden tegen?

“Niet iedereen weet dat de stadsdelen zijn onderverdeeld. In Buiten zijn er buurten, in Stad wijken en in Poort kwartieren. De hoofdwegen zijn dreven, die gaan over in wegen en straten. En dan de fietspaden. Als commissie bouwen we ook grapjes in. In Noorderplassen kan je niet van Stuurboord naar Bakboord zonder Overstag te passeren. En in Poort zijn wegen vernoemd met het thema Olympische Spelen. Aan de ene kant van de spoorlijn hebben we de Winterspelen, aan de andere kant de Zomerspelen.”

Een journalistenwijk, komt die er ooit?

“Haha, dat denk ik niet. Misschien ooit een Bekende Almeerderswijk. Maar dat maken wij niet meer mee.”
Meer over de naamgeving in Almere is hier te vinden

Artikel geplaatst op: 23 augustus 2019 - 09:15

Gerelateerd

Delen