Inzet op lerarentekort druppel op gloeiende plaat

Door Robert Mienstra

ALMERE - Het lerarentekort houdt de gemeenteraad bezig. Afgelopen donderdagavond bespraken de partijen op de Politieke Markt een tiental moties die moeten bijdragen aan de plannen van het college om het lerarentekort een halt toe te roepen. Het college en de raad kunnen echter zelf geen onderwijspersoneel aannemen. Dat doen de schoolbesturen.

Scholen krijgen sowieso te maken met lege klassen. (Foto: AdobeStock)


Het college zet in op vier hoofdlijnen: Leraren verbinden aan Almere door bijvoorbeeld woonbeleid in de woonvisie, het bevorderen van de instroom van leraren, onderwijs anders organiseren en innoveren, en het versterken van het imago van leraren en onderwijs in Almere.
De partijen willen daar onder meer aan toevoegen: een woonbeleid specifiek voor leraren inzetten (Leefbaar Almere), gepensioneerden inzetten (PvdA), meer inzet van zij-instromers (PvdA), via het UWV onderwijsondersteunend personeel werven (PvdA), een convenant van gemeente met de schoolbesturen (VVD) en Almeerse talenten opleiden (VVD). Binnenkort wordt duidelijk of de moties worden aangenomen.

Schoolbesturen

 

Ondanks het plan van de gemeente en de moties van de partijen blijven de schoolbesturen verantwoordelijk voor het aannemen van personeel. Ook de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs ligt bij de schoolbesturen. De gemeente en de raad denken vooral mee. De gemeente wil drie ton inzetten om de plannen aan te jagen. Versnippering van de gelden dreigt door de moties zodat het geld meer een druppel op de gloeiende plaat wordt. "Eenmalig gemeentegeld moet juist niet besteed worden aan coaching en begeleiding omdat daar andere middelen voor zijn: vanuit de schoolbesturen en wellicht landelijke bronnen", lichtte Sven van der Burg (D66) toe.
Verder gaat de gemeente niet over het aannemen van leerkrachten.

W-woord


De partijen waren er wel ontstemd over dat ze niet over het woonbeleid voor leraren mochten spreken. Het ‘W-woord’, zoals de politici het gingen noemen. Schoolbesturen willen bijvoorbeeld leraren werven in Brabant en Friesland waar hier en daar een overschot aan leerkrachten is. Die mensen willen wel werken in Almere, maar kunnen hier niet wonen. Het college wil het woonbeleid voor leerkrachten eventueel meenemen in de Woonvisie die in dit najaar op de agenda komt.

Artikel geplaatst op: 20 september 2019 - 13:01

Gerelateerd

Delen