Nieuwe wethouder moet in Almere wonen

Wethouder Loes Ypma (PvdA) stapt op 

 

Door Robert Mienstra

ALMERE - PvdA-wethouder Loes Ypma (PvdA) is afgelopen donderdag opgestapt als wethouder Floriade en Wonen. Zij geeft in haar ontslagbrief aan dat 'haar accu leeg is' en dat het heen en weer reizen naar haar woonplaats Woerden te zwaar is gevallen. De raad vindt nu wel dat haar opvolger in Almere moet wonen.

 

Tijdens een schorsing kwam de oppositie bijeen om de motie te bespreken waarin staat dat de nieuwe wethouder in Almere moet wonen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ypma woonde in Woerden en weigerde naar Almere te verhuizen. De Almeerse gemeenteraad ging daar uiteindelijk mee akkoord. Maar toch bleek dit te zwaar voor Ypma. Zij schrijft: "Het afgelopen jaar heb ik echter gemerkt dat er - mede door de reistijd - in toenemende mate beslag is gelegd op mijn energie, gezondheid en de tijd met mijn gezin. Mijn accu is op dit moment leeg. Om ook de komende 25 jaar weer een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren, doe ik nu een stapje terug. Daarom dien ik, met pijn in mijn hart, mijn ontslag in."

Ypma was al een tijd afwezig. De gemeente Almere meldde vorige week maandag desgevraagd aan Almere DEZE WEEK dat zij ziek was en dat onduidelijk was wanneer zij zou terugkeren. Fractievoorzitter Leide Höhle van de PvdA meldde diezelfde dag dat "Loes Ypma zich niet zo lekker voelde." Donderdag gooide Ypma de handdoek in de ring.

 

Zeven wethouders

Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag debatteerde de gemeenteraad op verzoek van de PVV over het ontslag van Ypma. Toon van Dijk (PVV) vond dat het college door zijn wisselspelers heen is. "Er zijn in de afgelopen anderhalf jaar vier wethouders vetrokken. Ik stel voor om met zes in plaats van zeven wethouders door te gaan. Verdeel de portefeuilles Floriade en Wonen onder de huidige wethouders." De PvdA en de VVD voelden daar niets voor: "We hebben een afspraak in het coalitie-akkoord voor zeven wethouders en daar houden we ons aan." Een motie waarin om zes wethouders werd gevraagd, haalde het niet.

 

Koerswijziging

De raad was wel unaniem voor de motie die zegt dat de nieuwe wethouder bij aanvang van het ambt in Almere moet wonen. Dit is een forse koerswijziging daar de raad er bij de vier niet in Almere wonende wethouders aan het begin van deze collegeperiode toestond dat ze buiten Almere konden blijven wonen en uitstel voor verhuizing kregen. Wethouder Ypma kreeg van de raad zelfs toestemming om helemaal nooit naar Almere te hoeven verhuizen. Met alle gevolgen van dien.

 

De PvdA-fractie gaat per direct op zoek naar een vervanger voor Ypma. Zeker is nu dat die wel in Almere woont bij aanvang van het wethouderschap.

Artikel geplaatst op: 27 september 2019 - 11:03

Gerelateerd

Delen