Kanttekening: Almeerders willen wonen. Maar ja...

Er moeten heipalen de grond in. En snel. (foto: Adobe Stock)

En wéér sprak de gemeenteraad donderdagavond tijdens de Politieke Markt over de sociale woningbouw in Almere. Toch zal de lezer komende week in de krant geen verslag van die vergadering aantreffen. De discussie ging namelijk niet over de talloze woningzoekenden in de stad, waarvoor wij als krant schrijven. Nee: de partijen hielden zich vooral bezig met de interpretatie van een zinnetje in het coalitieakkoord: belooft het college daarin nu 2000 tot 2500 extra sociale huurwoningen of staat er alleen maar dat het college géld zal uittrekken om 2000 tot 2500 sociale huurwoningen mogelijk te maken? En, o ja, de gebouwde woningen in 2018: zullen we die nu wel of niet meerekenen bij die 2000 tot 2500 woningen?

 

Worst

Het zal de lezer waarschijnlijk worst wezen. Want die lezer is een 25-jarige die nog bij zijn ouders woont, een gezin dat naar een grotere huurwoning snakt of een oudere die kleiner wil wonen.
Beste politici: er moeten heipalen de grond in – en snel een beetje. En de meeste raadsleden begrijpen dat ook wel, maar laten zich aan het lijntje houden door het college: het wachten is namelijk op de Woonvisie waarin het woningbouwbeleid tot 2040 wordt vastgesteld. Elke discussie over woningnood kappen de wethouders af: ‘we wachten op de Woonvisie - en die komt er aan!’.
Ja, die zou in de zomer van 2019 komen, toen in het najaar. Nu is het januari 2020 en is de Woonvisie er nog steeds niet.
Althans, dat beweert het college. Want uit betrouwbare bronnen blijkt dat die Woonvisie gewoon klaar ligt. Sterker: die lag gewoon al klaar in de zomer van 2019, zoals was aangekondigd. Hij is alleen niet vrijgegeven omdat de collegepartijen nog wat ruziën over de exacte cijfertjes.

 

Vliegen

De partijen vangen elkaar liever vliegen af door te blijven neuzelen over cijfertjes, dan het op te nemen voor de Almeerders die snakken naar een woning. Daardoor wordt nu al zes maanden gewacht op de Woonvisie die er allang is en die zo langzamerhand mytische proporties aanneemt.
En de woningnood neemt alsmaar toe.

 

Marcel Beijer

Artikel geplaatst op: 24 januari 2020 - 09:52

Gerelateerd

Delen