Komst zonneveld Trekweg plots onzeker

Door Marcel Beijer

EILANDENBUURT – De omstreden aanleg van een zonneveld aan de Trekweg is op losse schroeven komen te staan nu collegepartij VVD zich van het plan afkeert. De liberalen willen dat het college op zoek gaat naar een andere locatie.

Daarmee brengt de VVD wethouder Jan Hoek (GroenLinks) in een lastig parket. Meestal staan coalitiepartijen schouder aan schouder waardoor bijna altijd een meerderheid in de raad wordt gecreëerd. VVD-raadslid Colette Holter wond er donderdagavond tijdens de Politieke Markt geen doekjes om. De locatie is ongeschikt en er is geen draagvlak bij de bewoners van de appartementen in de Eilandenbuurt.

Het zonneveld moet 40 hectare groot worden en daarmee energie leveren aan bijna 7000 huishoudens. Op die manier draagt het fors bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente. Volgens de VVD is het echter de vraag of de opgewekte zonne-energie wel naar Almeerse huishoudens gaat. “Een commercieel bedrijf levert aan klanten. Die kunnen overal zitten.” De liberale pleitte er daarom voor om niet een locatie pal bij woningen te kiezen, maar een locatie elders in Flevoland die meer uit het zicht ligt.

 

Streep door plan
In de raad dreigt zo een meerderheid te ontstaan om een streep te zetten door het veld aan de Trekweg, want ook de Partij voor de Dieren, D66 en PvdA staan niet echt te juichen, al hielden ze duidelijk nog een slag om de arm. Eigenlijk toonden alleen de ChristenUnie, SP en GroenLinks zich ronduit voorstander, waarbij Zoubida Bouljhaf van GroenLinks het wel erg opzichtig voor haar eigen wethouder opnam. Bouljhaf raakte geïrriteerd toen Colette Holter vroeg of ze zelf bij de de bewoners van de appartementen poolshoogte was gaan nemen. Dat bleek niet het geval. “Ik heb de stukken van het college gelezen.”

 

Niet nagedacht

Ook voorstander Kees Hendriksen van ChristenUnie kwam zichtbaar in het nauw toen René Dekker (AP/OPA) hem vroeg of hij erover had nagedacht dat er voor het zonneveld subsidie wordt gebruikt uit het fonds Energie Werkt! En dat dat subsidiegeld dan niet langer kan worden gegeven aan mensen die zonnepanelen op hun dak willen. “Nee, daar heb ik niet over nagedacht”, gaf Hendriksen schoorvoetend toe.

De vergadering nam zoveel tijd in beslag dat er geen tijd was voor wethouder Jan Hoek om een reactie te geven. “U heeft nu een week tijd om over uw antwoorden na te denken”, sloot de voorzitter van de vergadering misschien onbedoeld snedig af. Want de bewoners nemen het Hoek hoogst kwalijk wat hij informeel tegen hen heeft toegegeven: ‘Ik zal er geen doekjes om winden. Ik wil dat dat zonneveld er komt.’

 

 

 

Artikel geplaatst op: 31 januari 2020 - 10:42

Gerelateerd

Delen