Sloop windmolenpark Jaap Roodenburg begonnen

PAMPUS - In Almere Pampus is begonnen met de afbraak van de tien rode windmolens van windpark Jaap Rodenburg. Na negentien jaar worden de windmolens de komende maanden gedemonteerd en vervoerd naar Oost-Europa waar ze een tweede leven krijgen. Er komen nieuwe, hogere, windmolens voor terug. Vorige week werd bekend dat D66/CDA in het gebied 25.000 woningen willen bouwen, in combinatie met een metrolijn naar Amsterdam.

 

Nog voor de zomer wordt begonnen met de voorbereidingen voor de tien nieuwe windmolens die ze zullen vervangen. Zo moeten er tien fundamenten voor de nieuwe windmolens gemaakt worden en komen er tien kraanopstelplaatsen voor de hijskranen die de turbines gaan installeren. Er wordt ongeveer 5 kilometer weg aangelegd om alle machines en onderdelen op locatie te krijgen en te onderhouden. Begin volgend jaar zal worden begonnen met de bouw van de windmolens zelf.

Over het windpark
Het park zal bestaan uit tien windturbines met een totaal vermogen van 38 MW, een ashoogte van 90 meter en een rotordiameter van 117 meter. Samen kunnen ze schone stroom produceren voor circa 27.700 huishoudens, meer dan 30 procent van de huishoudens in Almere en bijna een verdubbeling (een plus van 80%) ten opzichte van het huidige park. Almeerse Wind neemt als de bouw gereed is twee turbines over. John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind: “We zijn er trots op dat onze leden het aandurven om dit avontuur aan te gaan. Volgend jaar draaien onze eigen twee groenestroomfabrieken-op-palen, hoe stoer is dat? Hiermee laten we als bewoners zien dat we de energietransitie niet alleen aan anderen over moeten laten maar ook zelf een steentje bij willen en kunnen dragen.”

 

Artikel geplaatst op: 24 februari 2020 - 16:19

Gerelateerd

Delen