Almere tekent voor aanpak asbestdaken

ALMERE – Minister Stientje van Veldhoven ondertekende vandaag samen met provincies, gemeenten, brancheverenigingen, Milieu Centraal, het Expertise Centrum Asbest & Vezels en het ministerie de samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Ook wethouder Jan Hoek van Almere tekende de verklaring.

 

Deze partijen zetten gezamenlijk de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland. Van Veldhoven: “Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. Het is dus niet de vraag of maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. Ik ben blij dat we vandaag hiervoor met al deze betrokken partijen een volgende stap zetten. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen.”

 

Fonds
Om particuliere dakeigenaren te helpen bij het verwijderen van hun asbestdak, is een fonds van 12 miljoen euro opgericht waaruit leningen verstrekt kunnen worden. Het verwijderen van een asbestdak kan zeker vanuit het perspectief van de eigenaar gedoe zijn. Bijvoorbeeld wanneer eigenaren hiervoor geen lening bij een bank kunnen krijgen omdat ze onvoldoende draagkrachtig zijn. Dit fonds biedt hier uitkomst voor. Leningen kunnen worden verstrekt; de overheid staat garant. Op deze manier wordt vrijwel iedere dakeigenaar die zijn asbestdak wil verwijderen, in staat gesteld een lening af te sluiten. De volgende stap is dat provincies en gemeenten dit fonds verder vullen. Daarnaast is het de bedoeling dat ook voor bedrijven die eigenaar zijn van een asbestdak, veelal boeren, een fonds wordt opgericht. Op dit moment wordt nog uitgezocht of dit juridisch gezien kan, of dat er sprake is van staatssteun.

 

Wethouder
Namens Almere tekende wethouder Jan Hoek, nadat de gemeenteraad unaniem een motie van SP, PVV, GL, D66 en PvdD steunde die Almere opriep de overeenkomst te ondertekenen. Ook tekende Almeerder David de Vreede die voorzitter is van het Expertise Centrum Asbest & Vezels de Samenwerkingsverklaring

Artikel geplaatst op: 03 maart 2020 - 13:15

Gerelateerd

Delen