Pioneers rukt op naar derde plaats

STEDENWIJK - Met een nipte overwinning op VBC Akrides zijn de basketballers van Almere Pioneers opgerukt naar de derde plaats in de Eerste Divisie A.

De Almeerders wonnen thuis met het kleinst mogelijke verschil: 56-55. Door de zege houden de Almeerders zicht op de tweede plaats die recht geeft op de kruisfinales met de eerste twee van de Eerste Divisie B. Pioneers staat slechts twee punten achter op Hoofddorp, met twee wedstrijden minder gespeeld.

De afgelopen twee weken hadden griepvirus en andere ongemakken behoorlijk huisgehouden binnen de selectie van Pioneers. Om in de race te blijven voor een klassering bij de eerste twee van de ranglijst, mocht deze voorbereiding niet leiden tot een negatief resultaat in de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag (12-3-2016) tegen Akrides. Dat dit uiteindelijk lukte was een klein wondertje. Aanvallend “out of control” en verdedigend “er niet klaar voor” werd het eerst kwart afgewerkt, waarin Akrides de ploeg uit Almere op alle fronten aftroefde. De stand na dit kwart was 8-18 met een makkelijk scorende Jaap Zonjee (9) aan Akrides zijde. Het was iedereen wel duidelijk ondertussen, dat er in ieder geval verdedigend een tandje bijgezet moest worden door de ploeg en aanvallend een evenwichtiger uitvoering noodzakelijk was. Het was mooi om te zien dat de strijd er in het tweede kwart van af spatte, zonder dat de Almeerders tot goed basketbal konden komen. De ruststand bood voldoende aanknopingspunten (23-24) voor de tweede helft. Akrides pakte echter de draad van het eerste kwart weer op en plaatste een 11-2 run halverwege het derde kwart. Wederom zwaar weer voor Pioneers. Het vierde kwart werd begonnen met een 35-41 voorsprong voor Akrides en weer moest Pioneers in de achtervolging. Halverwege het kwart kwamen de Almeerders aan de goede kant van de score bij 46-45. Met twee minuten te gaan werd het zelfs uitgebouwd naar een voorsprong van 4 punten (51-47). Akrides ging vervolgens voor de laatste keer voluit, terwijl door Pioneers vrije worpen gemist werden, Timothy Donk met kramp werd verloren en onnodige turnovers werden gestapeld. Akrides draaide de stand volledig om en leken op een revanche van de eerder dit seizoen verloren thuiswedstrijd af te stevenen.  Bij 51-55, met minder dan 20 seconden te spelen en balbezit voor Pioneers, was het alles of niets. Met 7 sec. ging Ian Morris voor een inside score, die i.v.m. goal-tending door de scheidsrechter werd toegekend. De fullcourt verdediging van Almere leverde een steal op van Ian Morris en als apotheose een driepunter van Pascal Balm in de buzzer, die tergend langzaam door de ring trilde. Vreugde en opluchting bij Pioneers en verbijstering en teleurstelling bij Akrides. Zo kan een slechte wedstrijd toch nog een spektakel worden en resulteren in een plaatsje hoger op de ranglijst (3e). Volgende week uit tegen Jumpers in Den Haag en hopelijk de zieke Yves Rogers weer in de gelederen.

 

Eindstand 56-55

Scores Pioneers: Pascal Balm 22, Timothy Donk 16, Ian Morris 9 (13 reb.), Djon Janssens 3, Jelle Verheyke 2, Bert Jilisen 2 (reb. 7), Sven Lievaart 2

 

Scores Akrides: Jaap Zonjee 17 (10 reb.), Mike Roos 11 (13 reb.), Wytze Blom 7, Gijs Schouten 6, Stefan Toepoel 5, Niels Kollaard 4, Martijn Griekspoor 3, Dennis Roos 2

Artikel geplaatst op: 13 maart 2016 - 17:45

Gerelateerd

Delen