Europees kampioen Gert-Jan Laseur verlegt grenzen

MARKERKANT – Zijn meest recente verovering staat pontificaal op de toonbank. Gert-Jan Laseur is maar wat blij met zijn Europese titel dragracen in de Pro Stock Bike klasse. “Ik ben een aantal keer tweede geworden. Dus dat werd weleens tijd”, knipoogt Laseur.
Gert-Jan Laseur is verslaafd aan snelheid. (Foto: aangeleverd)

De Almeerder werd twee maanden terug in Engeland voor het eerst Europees kampioen. In zeven seconden legde hij de halve mijl (402 meter) op zijn motor af. Daardoor pronkt er op de toonbank van zijn motorzaak aan de Markerkant een grote beker, met een deuk. “Hoe die erin is gekomen? Geen idee”, glimlacht Laseur. “Na de race moest ik snel weg, maar gelukkig was een collega zo aardig om deze voor mij mee te nemen.”
Laseur vertelt daarna iets meer over de Pro Stock klasse. “Daarin rijden zeer ver ontwikkelde dragrace-motoren, die rijden zonder toevoegingen van turbo’s en lachgas.”
De 48-jarige Almeerder begon in 1996 met dragracen, nadat een klant vertelde dat er straatraces in de stad waren. Sindsdien is hij ‘verslaafd’ en won hij zeker dertig nationale en internationale titels. “In Duitsland zegevierde ik dit jaar en vorig jaar zelfs voor het oog van 75.000 man. De sport is daar enorm. Ik probeer elke keer mijn grenzen te verleggen en haal na elke race mijn motorblok uit elkaar. Volgend jaar ga ik voor het eerst racen in de Top Fuel klasse. Dat is weer een stapje hoger. Daar worden zelfs, mede door het gebruik van nitromethaan, snelheden gehaald van 375 kilometer per uur.”
Halverwege november reist hij af naar Amerika en gaan collega’s hem leren hoe hij met zijn nieuwe motor – met bredere banden en meer pk’s - moet omgaan. “Er moet in elk geval eerst wat snelheid uit, zodat ik vertrouwd kan raken met mijn bike. Hoe lang ik nog doorga? Er is een Nederlander die tot zijn 63e heeft gereden. Als dat zou kunnen…”
Artikel geplaatst op: 25 oktober 2016 - 12:06

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: