Karate in een rolstoel

ALMERE - Sporten is juist voor mensen met een beperking heel belangrijk. Niet alleen worden ze fysiek sterker maar ook mentaal kan het een groot verschil maken. Dennis en Johan uit Almere ervaren dit allebei: Johan is minder snel boos en Dennis kan meer aan en is door karate fysiek sterker geworden.
Dennis en Johan beoefenen karate vanuit een rolstoel bij Shinbukai Dojo. (Foto: aangeleverd)

De 35-jarige Dennis heeft een spierziekte. Johan is 22 jaar en heeft een spasme. Beiden zijn rolstoelgebonden. Ze beoefenen rolstoelkarate in een gemengde groep. Dat betekent dat jong, oud, mensen met en zonder beperking meedoen. Dennis gaat met eigen vervoer naar Shinbukai Dojo. Johan gaat met de collectieve taxi, wat wordt gefaciliteerd door de gemeente Almere.
Door karate kan Johan zijn energie kwijt en voelt hij zich meer ontspannen. Dennis doet aan karate omdat hij het leuk vindt, maar ook omdat hij dan met andere mensen in aanraking komt. “Die sociale interactie is erg fijn”, aldus Dennis. “Het geeft mij voldoening en een goed gevoel.”
Trainer Frans speelt een belangrijke rol. Hij laat mensen met en zonder beperking samen sporten en weet precies wat Dennis en Johan wel en niet kunnen. “Frans staat zelf erg open voor sporten voor mensen met een beperking”, aldus Dennis. “Dat is ontzettend belangrijk! Alleen dan kun je fijn sporten bij een vereniging.”
Maand van het aangepast sporten

November staat in Flevoland in het teken van het aangepast sporten. De gehele maand besteedt Sportservice Flevoland aandacht aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Meer informatie: www.sportflevo.nl/maand
Artikel geplaatst op: 01 november 2016 - 12:05

Gerelateerd

Delen