Dierbare vriendschappen bij toernooi veertig jaar amateurvoetbal

DE MARKEN - De Zwarte Schapen op sportpark Bok de Korver, een kampioenschap van FC Almere en een prachtige actiefoto van een derby met enkele honderden mensen langs de lijn. Bij binnenkomst in de kantine van FC Almere dwalen de ogen direct af naar foto’s uit vervlogen tijden. “Prachtige plaatjes”, glimlacht Sandor Augustijn.
Spelers van weleer trokken nog een keer hun kicksen aan. (Foto: Fred Rotgans)

De 40-jarige Almeerder staat te genieten bij het hoofdveld waar, ter gelegenheid van '40 jaar amateurvoetbal in Almere', een jubileumwedstrijd tussen de veteranen AS’80 en FC Almere wordt gespeeld. De andere clubs kregen geen dispensatie van hun wedstrijdverplichtingen en haakten op het laatste moment af voor het toernooi. “Ik ben in 1981 begonnen bij AS’80”, vertelt Augustijn, die tegenwoordig de Zondag 1 coacht. “Mijn mooiste moment? Het kampioenschap in mijn eerste jaar als trainer van de Zondag 1, beslist!”
Enkele meters verderop staat wethouder Frits Huis. Hij werd geen kampioen, maar heeft wel een mooie anekdote, terwijl ondertussen de eerste elftallen van AS’80 en FC Almere elkaar treffen. “Ik stond altijd op doel, maar bij Almere kende niemand mij. Daarom begon ik als veldspeler en toen scoorde ik toch een schitterende goal in het eerste duel dat we speelden... Ik schoot tegen Eemnes vol in de kruising.”
Als aan Huis wordt gevraagd of hij bewijs heeft, begint hij te lachen. “Ik heb me tevergeefs rotgezocht. We verloren uiteindelijk met 11-1, maar volgens mij wordt dat doelpunt elk jaar een stukje mooier.”
In de kantine drinkt Frans Albertz vlak voor de afsluitende barbecue een biertje en vertelt hij hoe hij in de Almeerse voetbalwereld is beland: “Ik kreeg een verkeerd geadresseerde brief van Almere. Daarop pakte ik de telefoon om dat te zeggen. Daarna trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik of mijn zoon kon komen voor een proeftraining. En wat denk je: hij werd aangenomen. De vriendschappen die ik door het voetbal heb opgedaan zijn mij overigens het dierbaarst.”
Artikel geplaatst op: 21 november 2016 - 08:48

Gerelateerd

Delen