Mina Bahgat is klaar voor de Special Olympics World Games

ALMERE - Vijf Almeerse schaatsers van ASV met een verstandelijke beperking en hun coach doen in maart mee aan de Special Olympics World Winter Games in Graz. Daar doen 3.000 sporters uit 110 landen aan mee. De sporters van Team NL gaan hun sportdroom tegemoet, waarna vele levens voorgoed zullen veranderen. Vandaag het verhaal van Mina Bahgat.
Sportzender ESPN uit Amerika maakt voor Special Olympics International een kort filmpje over Mina. (Foto: aangeleverd)

Met een grote glimlach op zijn gezicht zit Mina (25) aan een tafel in de kantine van de Almeerse Schaatsvereniging (ASV). Hij bereid zich voor op zijn deelname aan de Special Olympics World Winter Games.
Samen met zijn moeder en broer vluchtte hij in 2009 van Egypte naar Nederland omdat zij als christenen gevaar liepen in hun thuisland. Door zijn beperking werd Mina er bovendien niet geaccepteerd.
In Nederland werd Mina meteen lid van ASV. Hij had nog nooit geschaatst. Hij zette door en oefende veel en nu schaatst hij zonder hulpmiddel. “Hij kan nu zo goed schaatsen dat hij ook andere leden van de groep helpt”, aldus Anton Spaan van ASV.
Het schaatsen heeft ook een positief effect gehad op zijn gewicht. Mina is sindsdien 20 kilo afgevallen. Vroeger had hij moeite met evenwicht bewaren tijdens het lopen en nu kan hij zelfs op een gewone fiets fietsen.
Hij is veel zelfverzekerder en zelfstandiger geworden. “Van de bange en onzekere Mina in Egypte is niets meer over”, vertelt zijn moeder. “Bij ASV heeft hij zijn plek gevonden, want sporten is zijn lust en zijn leven. Het liefst zou hij de hele dag op schaatsen of skeelers staan."
Artikel geplaatst op: 24 januari 2017 - 15:43

Gerelateerd

Delen