Leerlingen Helen Parkhurst bouwen solarboot

PARKWIJK – “Ik vind het best lastig om voor te stellen dat dit straks de winnende boot is, maar dit is ons bouwpakket bestaande uit acht grote platen van hout”, giechelt Lynn van Latum. De leerlinge van het Helen Parkhurst heeft zojuist de deur van het damestoilet op de derde etage geopend, waar het pakket veilig ligt opgeborgen.
(Foto: Fred Rotgans)

Samen met een twaalftal leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare school doet ze onder de naam Dalton Blues mee aan de Young Solar Challenge. “Bij deze wedstrijd strijden scholen uit heel Nederland tegen elkaar met hun zelfgebouwde boot op zonne-energie”, verduidelijkt Van Latum even later in de lerarenkamer, waar haar complete team is aangeschoven.
Joris de Groot mag straks plaatsnemen in de boot. “Of ik dat spannend vind? Een beetje, maar ik had geen keus. Ik ben zestien (de leeftijd om in de boot te mogen, red.) en de lichtste.”
Als hulp volgen de leerlingen binnenkort juniorclasses aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar krijgen zij tips een trucs. “Daar kijken we naar uit”, vervolgt Van Latum, die vooral veel leert van het samenwerken. “Ik ben soms een controlfreak, maar ik moet ook dingen loslaten, en dat leer ik hier.”
Hulp nodig

Het bouwpakket dat de leerlingen kregen, bevat niet alle benodigdheden. “Zo hebben wij onder meer gereedschap, peddels en coating nodig”, aldus Pia den Braver. “Daarom zijn wij op zoek naar sponsoren, die ons aan geld en/of spullen kunnen helpen. Als dank komt het bedrijfslogo onder meer op onze boot en op een spandoek, dat we gaan ophangen aan de kant van het spoor.”
De eerste wedstrijd - van de drie - is in mei 2017. Eén race wordt in Almere gehouden.
Meer informatie: http://daltonblues.nl/ of mail: daltonblueshp@gmail.com.
Artikel geplaatst op: 07 februari 2017 - 09:00

Gerelateerd

Delen