Almere Kenniscentrum Talent (AKT)
'AKT en MBO-college Poort trekken samen op'

POORT – De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT. Deze week Andrea van Sonsbeek, opleidingsmanager Sport&Bewegen van het MBO-college Poort.
Dimitry Kool, 2e jaars student Sport en bewegingsleider, tijdens de AKT sportdagen aan het werk (Foto: aangeleverd)

“Het MBO-college Poort en het AKT hebben een intensieve samenwerking met elkaar”, vertelt Andrea van Sonsbeek. “Als opleiding Sport&Bewegen gaan wij helemaal mee in de ontwikkeling die de gemeente in gang heeft gezet om kinderen en bewoners meer, beter en gezonder te laten bewegen. De inzet van onze studenten speelt daarin een grote rol.”
Sportdagen

Zo worden de studenten van Sport&Bewegen ingezet bij de grote AKT-Sportdagen die in de Topsporthal en Olympiahal gehouden worden. “Daar komen steeds vier basisscholen sporten en bewegen en de studenten begeleiden daarbij groepjes leerlingen”, vertelt Van Sonsbeek. “Tijdens die sportdagen wordt ook een onderzoek uitgevoerd door de HVA uit Amsterdam naar het bewegen van kinderen. Onze studenten helpen bij die onderzoeken en voeren daar tests uit. De studenten kennen de leerlingen van de scholen al, want ze hebben vooraf aan de sportdagen de scholen al bezocht.”
Het Athletic Skills Model (ASM) is zowel voor het AKT als bij het MBO-college Poort -een belangrijk model. Dit heeft tot doel de jonge sporter te ontwikkelen tot een veelzijdige goede beweger. Dit leidt uiteindelijk tot meer bewegers met een breed motorische opleiding, waar zowel de breedtesport als topsport baat bij heeft. “Al onze docenten zijn in het ASM geschoold”, zegt Van Sonsbeek. “En zij leiden onze studenten er weer in op, zodat die het model kunnen inzetten in het werkveld.” Dat werkveld is essentieel voor het ROC. “Onze studenten moeten betekenisvol bezig zijn. Dat kan alleen in de praktijk. Eerst krijgen ze op school de theorie en die voeren ze dan in het echt uit. Zo trekken het AKT en het MBO-college Poort samen op.

Maatschappelijk

In september 2018 openen we in Almere Poort onze nieuwe school. Een school voor en door studenten waarbij we ons focussen op echte, maatschappelijke vraagstukken van de gemeente Almere en het werkveld buiten school. Samenwerking is van belang om goede professionals op te leiden. Onze studenten krijgen bijvoorbeeld opdrachten van de buurtsportcoaches en de combinatiefunctionarissen om ook buiten aan het werk te gaan. Daarnaast begeleiden zij onder meer evenementen in het topsportcentrum of de Koningsspelen op basisscholen. Zo vervullen het AKT en het MBO-college Poort een maatschappelijke functie in de scholen en ook er buiten.”
Artikel geplaatst op: 11 juni 2017 - 14:34

Gerelateerd

Delen