Almere Kenniscentrum Talent (AKT)
‘Veelzijdig bewegen zorgt voor succes in topsport’

POORT – De gemeente Almere stimuleert haar bewoners om hun beweeg- en (top)sporttalent verder te ontwikkelen. Daarom is het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) in het leven geroepen, een expertisecentrum op het gebied van sport en bewegen. Almere DEZE WEEK belicht diverse kanten van het AKT. Deze week Ad van der Weg, trainer/coach bij Fencing Club Almere en Randy Postma, achtvoudig Nederlands kampioen schermen.
Randy Postma (links) in actie. (Foto: aangeleverd)

“Fencing Club Almere werkt volgens het Athletic Skills Model (ASM). Al onze trainers zijn volgens dit model opgeleid”, aldus Ad van der Weg, trainer/coach bij Fencing Club Almere. “Veelzijdig bewegen zorgt, volgens dit model, voor betere prestaties in je eigen tak van sport. Dit zorgt voor meer kans op succes in de topsport. Zo deed de bekende Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimović b.v. in zijn jeugd aan karate en verkreeg mede daardoor een betere coördinatie. De ‘donorsporten’ bij schermen zijn onder andere balanssporten, voetbal, basketbal, badminton en boogschieten. Ook de schaaksport kan een bijdrage leveren omdat logisch leren denken in de schermsport van belang is.”
Kennis delen

Almere Kenniscentrum Talent (AKT) ondersteunt dit model, volgens Van de Weg, met ruimtes waar sporters en verenigingen op een andere manier kennis met elkaar kunnen delen. “Het AKT geeft verenigingen extra steun bij veelzijdig bewegen en de bewegingsmogelijkheid in andere sporten. Trainers, met name de trainers die geen ALO- of CIOS-opleiding hebben kunnen desgewenst worden ondersteund door het AKT bij het geven van andere sporten. Verenigingen kunnen ook kennis met elkaar delen in de oefenruimtes van het AKT. Dit zorgt voor kruisbestuiving tussen de verschillende sporten.”
Randy Postma is achtvoudig Nederlands Kampioen schermen en behaalde de dertiende plaats op het Wereld Kampioenschap. Volgens het 17-jarige Almeerse talent presteert hij, mede dankzij veelzijdig bewegen, zo goed in zijn sport. “Ik geloof er heilig in dat veelzijdig bewegen een hele belangrijke factor is voor de ontwikkeling van de jeugd binnen de sport”, aldus Randy Postma. “Schermen is een hele complexe sport. Door het beoefenen van andere sporten word je een betere atleet. De ruimtes van het AKT dragen daaraan bij.”
Artikel geplaatst op: 20 juni 2017 - 10:32

Gerelateerd

Delen