Challenge Almere-Amsterdam zet stad ouderwets op zijn kop

ALMERE - De Challenge Almere-Amsterdam heeft de stad ouderwets op zijn kop gezet. Gedurende het weekend trokken duizenden toeschouwers naar de stad om de triatleten aan te moedigen en binnen te halen. Sportief werden er magische grenzen doorbroken.

Joe Skipper wint het EK


De Challenge was ook het officiële EK Long Distance Triathlon. In een enorm spannende wedstrijd ging de winst zaterdag naar Joe Skipper. Het werd een historische zege want de Brit was de eerste die onder de magische grens van 8 uur dook. Hij kwam over de finish 7.59.39’. Bij de vrouwen ging de winst naar de Nederlandse Yvonne van Vlerken. Zij vestigde een nieuw wedstrijdrecord: 8.51.13’.
Het was de 37e keer dat de lange afstand triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2km lopen) in Almere gehouden werd. De omstandigheden tijdens de wedstrijd waren zwaar. Er stond een harde wind en ook kregen de deelnemers regelmatig een regenbui te verduren. Na het zwemonderdeel, niet het sterkste onderdeel van winnaar Skipper, rukte de Brit bij het fietsen stevig op en harkte de ene na de andere tegenstander op. Hij begon als vierde aan het looponderdeel. Pas in de laatste loopronde van zeven kilometer wist Skipper de Oekraïner Viktor Zyemtsev van zich af te schudden. “Het is geweldig om hier te winnen. Het was een prachtige race." Uiteindelijk werd Viktor Zyemtsev tweede in een tijd van 8.03.14’ en de Slowaak Jaroslav Kovacic derde in een tijd van 8.05.40’. Het Nederlands Kampioenschap werd gewonnen door Evert Scheltinga, die in de wedstrijd eindigde op de vijfde plaats in 8.12.37’. Vooraf werd hij gezien als podium-kandidaat, maar al op de fiets had hij het zwaar. Tweede Nederlander werd Erik-Simon Strijk (zevende overall) en Dirk Wijnalda eindigde als derde.


Vrouwen


Bij de vrouwen werd de wedstrijd door de Nederlandse dames Sarissa de Vries en Yvonne van Vlerken gedomineerd. De Vries maakte de wedstrijd hard, maar Van Vlerken kwam langszij en gaf haar voorsprong niet meer uit handen. Het leidde tot de recordtijd van 8.51.13’. “Het was zeker twee, drie jaar geleden dat ik zo zenuwachtig was. Vooraf had ik natuurlijk een grote mond, dus het is geweldig dat ik het allemaal echt heb kunnen waarmaken. Bedankt Almere. Wat een heerlijke wedstrijd." De Vries werd uiteindelijk tweede. Het podium werd gecomplementeerd door Hanna Maksimava uit Wit-Rusland.
De strijd om beste Almeerder werd bij de mannen gewonnen door Tjardo Visser. Youri Severin gaf de race eerder op, na lek gereden te hebben. Visser kwam binnen in een prachtige tijd van 8.43.34’. Bij de dames was het uiteindelijk Corine Nelen die achter Yvonne van Vlerken en Sarissa de Vries derde werd op het NK. In een tijd van 10.11.05’ kroonde ze zichzelf daarnaast tot beste Almeerse.


Toeschouwers


Aan de Challenge deden ruim 3300 atleten mee. Dat is ook een record. Ook het aantal toeschouwers was spectaculair. Het hele weekend was het in het centrum enorm druk. De Challenge Almere-Amsterdam bestond uit drie dagen. Zo waren er ook wedstrijden voor senioren, jongeren en bedrijven en was er de No Limit-Challenge voor mensen met een verstandelijke beperking. Vrijdag werd geteisterd door zeer slecht weer. Toen werd de Junior Challenge gehouden met ruimt 750 deelnemers. Vanwege het slechte weer werd het fietsparcours van die race geschrapt. De organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. De sfeer van de Challenge was als vanouds.

Artikel geplaatst op: 11 september 2017 - 12:19

Gerelateerd

Delen