'Van het IJ naar de Middellandse zee'
Zeiltalent Faas (13) gaat voor WK-deelname

Door Wesley Verboom
NOORDERPLASSEN – Als 8-jarige zeilde hij zijn eerste rondjes op het Amsterdamse IJ. Al snel bleek dat Colin Faas aanleg had voor zeilen, want binnen enkele jaren stond hij al aan de top in zijn leeftijdsklasse. “Ooit hoop ik zo goed te worden als Olympisch kampioen Marit Bouwmeester”, glimlacht Faas.
Al snel bleek dat Colin Faas aanleg had voor zeilen. (Foto: Arthur Faas)

De 13-jarige scholier van het Helen Parkhurst is zeiler in de Optimist klasse en maakt deel uit van de nationale kernploeg van Nederland. “Ik zeil in Medemblik. Daar train ik vooral in het weekend. Van 10.00 uur tot en met 17.00 uur. Het is soms lastig met het maken van huiswerk”, bekent Faas, die niet alleen op het water traint. “Ik doe ook geregeld aan krachttraining, zodat ik sterker word.”
Voorheen trainde Faas vooral op snelheid. Sinds afgelopen seizoen richt hij zich ook op ‘overstag gaan’. Dat is een manoeuvre waarbij de neus van de boot door de wind wordt gedraaid en de zeilen naar de andere kant worden verplaatst. Op die manier kun je inspelen op veranderende weersomstandigheden.
Sociëteit

Zijn talent werd recent ook opmerkt door de Sociëteit Olympisch Stadion, waarvan hij recent een aanmoedigingsprijs kreeg en geld om een zeilpak aan te schaffen. Het doel van de Sociëteit is het bevorderen van de belangstelling voor alle takken van sport. “Ik ben enorm blij met de aanmoedigingsprijs”, glimlacht Faas, die vervolgens meer vertelt over zijn doelen voor 2018.
Faas hoopt zich in het komende jaar te plaatsen voor het WK op Cyprus (gelegen in de Middellandse Zee, red.). “Daarvoor moet ik bij de eerste vijf eindigen van Nederland en momenteel sta ik vijfde”, zegt hij. “Ooit wil ik zeilen op de Olympische Spelen, dat lijkt mij prachtig. Dat gebeurt overigens niet in de Optimist-klasse, want dat is geen Olympische klasse. Ik wil op den duur dan ook overstappen naar de Laser Radial zeilklasse.”
Artikel geplaatst op: 10 januari 2018 - 12:04

Gerelateerd

Delen