Toppers van de Toekomst

Topsport Flevoland stelt in deze maandelijkse rubriek de Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: zwemster Amy de Sain.
ALMERE – Het afgelopen seizoen zat vol hoogtepunten voor zwemster Amy de Sain. Zo werd zij Nederlands Kampioen op de 200 m vlinderslag, eerste in het lange afstandsklassement, eerste op de ranglijst op de 1500 m en zij heeft met haar estafetteteam het Nederlandse record verbroken op de 4x 200 m vrije slag. Tijd om nader kennis te maken met dit Almeerse zwemtalent.
Amy de Sain. (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Het begon allemaal op de basisschool, tijdens de zwemvierdaagse. Met klasgenoten werden er altijd wedstrijdjes gedaan wie de meeste baantjes kon zwemmen binnen de tijd. De stap naar wedstrijdzwemmen was voor de 14-jarige Amy dan ook niet groot: “Ik ben altijd sportief opgevoed en deed naast zwemmen ook verschillende soorten dansen en paardrijden. Maar rond mijn zevende heeft zwemmen wel mijn prioriteit gekregen en ben ik gestopt met de andere sporten.”
Zoals alle topsporttalenten, traint Amy veel. Daardoor heeft zij weinig tijd voor vrienden en moet ze ook alle zeilen bijzetten op school. Gelukkig krijgt ze daarbij wel hulp. “Door de topsportstatus die ik via Topsport Flevoland heb, is het een stuk makkelijker voor mij om mijn doelen te behalen. De faciliteiten die zij en mijn school Helen Parkhurst bieden, zoals een persoonlijke sportbegeleider die helpt met plannen en organiseren, hebben mij al veel geholpen. Hierdoor wordt het voor mij een stuk makkelijker om alles te combineren en mijn dromen waar te maken”, aldus Amy.
Dromen

De 14-jarige zwemster heeft grootse dromen. “Mijn voorlopige doelstellingen zijn om van nationaal over te stappen naar Europees niveau en vanaf daar door naar wereldniveau. Het ultieme einddoel is natuurlijk om ooit Olympisch Kampioen te worden. Ik geloof echt dat als je iets heel graag wilt, je het met genoeg doorzettingsvermogen kunt halen”. Maar, stapje voor stapje. Voor dit jaar betekent dat voor Amy het behalen van de limiet voor de vervangende Europese Jeugd Olympische Kampioenschappen.
Artikel geplaatst op: 27 maart 2018 - 13:14

Gerelateerd

Delen