Pioneers verliest nipt van koploper

Er zijn maar weinig ploegen, die het koploper Zeemacht dit seizoen moeilijk hebben gemaakt. Almere Pioneers is er daar één van. Toch moest de ploeg van trainer Kees Amama ook dit keer buigen voor het team uit Den Helder.

Gemiddeld won Zeemacht met 20 punten verschil de wedstrijden en had een ongeslagen status. In de thuiswedstrijd had Pioneers tot diep in het 4e kwart aan de goede kant van de score gezeten, maar liet toen de kampioenkandidaat op het laatste nippertje ontsnappen. Afgelopen zaterdag moest de ploeg tegen Zeemacht in de uitwedstrijd aantreden en had de afgelopen weken met overwinningen flink vertrouwen opgebouwd. Net als in de thuiswedstrijd nam Pioneers het initiatief en pakte in 1e kwart een kleine voorsprong van vijf punten (14-19). Met goed verdedigen continueerde Pioneers in het 2e kwart het initiatief en liet in de eerste 5 minuten slechts twee punten toe en kwam er zelf tot zeven, waardoor de voorsprong halverwege dit kwart was verdubbeld (16-26).


16 punten

Een productieve periode zorgde er zelfs voor dat de Almeerders nog verder uitliepen tot maximaal 16 punten (24-40) en een uiteindelijke ruststand van 29-43. Na de rust kwam Zeemacht met geslepen messen uit de kleedkamer. De al redelijk fysieke wedstrijd werd nog een slag fysieker en dat betaalde zich uit voor Zeemacht. Pioneers wist slechts drie keer te scoren in 6 minuten tijd, waardoor Zeemacht kon naderen tot vijf punten (43-48). Pioneers herpakte zich in het restant van het 3e kwart en wist toch weer uit te lopen naar een verschil van negen punten (46-55) bij de aanvang van het laatste kwart. Daar waren halverwege het 4e kwart nog zeven van over (55-62). Zeemacht wist er in fysiek opzicht er nog een schepje bovenop op te doen. Er mocht veel van de scheidsrechters in dit laatste kwart er was veel fysiek contact op het randje wat slechts 6 persoonlijke fouten in totaal opleverde. Ian Morris moest met een blessure naar de kant en Zeemacht bleef na twee P's vanaf de 4e minuut van het kwart onbestraft. 

Grip kwijt
Halverwege het kwart stond Pioneers nog steeds voor 55-62, maar verloor daarna steeds meer de grip. In de 7e minuut kwam Zeemacht aan de goede kant van de score 63-62. Ook nu gaf Pioneers zich nog niet gewonnen. Met nog 1 minuut te gaan was de tussenstand 66-66 en werd Pioneers bestraft voor een fout op een driepunter met ongeveer 15 seconden te gaan. Twee van de drie vrije worpen werden verzilverd (68-66) en toch slaagde Pioneers er opnieuw in via Dario Ribeiro te scoren, ondanks dat hij (te) zwaar werd belaagd. Toch glipte de overwinning Pioneers uit de handen toen Zeemacht erin slaagde om in de resterende 4 seconden toch nog knap te scoren met een buzzerbeater. Eindstand 70-68. Pioneers behoudt ondanks dit verlies de tweede plaats. De volgende thuiswedstrijd is zaterdag 7 april om 18.15 uur in Poort tegen Arnhem Eagles.


Scores: Edwin Richmond 20, Ryan van Russel 13, Pascal Balm 13, Dario Ribeiro 10, Mark Entius 6, Ian Morris 4

Artikel geplaatst op: 26 maart 2018 - 09:00

Gerelateerd

Delen