In memoriam

Clubman Koo Koekoek
17 oktober 1933 – 29 maart 2018
Ome Koo Koekoek. 1933-2018 (Foto: Fred Rotgans)

De vertrouwde radiostem, die zijn weg zocht door tiendduizenden huishoudens in Amsterdam en omstreken, is niet meer. Afgelopen donderdag sloten de ogen van Koo Koekoek – op 84 jarige leeftijd - voor de laatste keer. Zes dagen eerder vertelde hij dat hij koos voor euthanasie.

‘Ome Koo’, zoals de clubman van Almere City FC liefkozend wordt genoemd, vertelde voorafgaand aan het competitieduel met FC Emmen (2-2, red.) tot schrik van velen dat zijn 'levenswedstrijd' bijna was uitgespeeld. Aan de zijde van City-directeur John Bes vertelde hij over zijn besluit, een hartverwarmend applaus was het gevolg.
Schrik en verdriet alom, maar 'ome Koo' genoot nog één keer met volle teugen van de voetballers van Almere City FC en een goed glas wijn. Zijn voetbalhart maakte nog eenmaal uit opwinding en vreugde een sprongetje.
Jarenlang deed hij de afgelastingen van Radio Stad Amsterdam en RTV Noord-Holland. De oudere lezer kan zich ongetwijfeld het nogal lange riedeltje van ‘ome Koo’ herinneren. Het was een tijd, waarin het internet nog in de kinderschoenen stond en de gemiddelde Nederlander nog nooit van een smartphone had gehoord. Met zijn herkenbare stemgeluid zorgde hij voor ‘geluk’ bij goedkeuringen en ‘teleurstelling’ bij afgelastingen.

Radio

Het radiowerk was er overigens toevallig ‘ingeslopen’, want zijn grote liefde was de bal en in het bijzonder het scheidsrechtersvak. Zestien jaar lang floot hij, waarna hij onder andere zitting nam in de tuchtcommissie van de KNVB en voorzitter werd van de scheidsrechtersvereniging Amsterdam. Bij Almere City ontving hij jaren achtereen de scheidsrechters en verzorgde hij met zijn vrouw de ontvangst van het tweede team.
Dat was toen; nu is ome Koo – die in de laatste jaren volop genoot van kleinzoon Tom (fluit in profvoetbal) - niet meer. Het verlies van zijn vrouw Nel in november 2017 viel hem enorm zwaar, ook ging zijn gezondheid snel achteruit. Daar kon zijn liefde voor de bal, de gezelligheid bij City en de passie voor de scheidsrechtersfluit niet tegenop. Donderdag is hij herenigd met zijn vrouw.
"Ome Koo was een echte clubman en bij iedere thuiswedstrijd aanwezig. Hij genoot ervan om met iedereen een praatje te maken. De staande ovatie die hij vorige week zondag kreeg, staat voor alles wat hij heeft gedaan en wie hij is geweest. We zullen hem enorm missen", reageert City-directeur Bes.
De scheidsrechterskleedkamer in het Yanmar Stadion is inmiddels omgedoopt tot de ‘Koo Koekoek kleedkamer’
Artikel geplaatst op: 30 maart 2018 - 08:13

Gerelateerd

Delen