Leerlingen Helen Parkhurst doen opnieuw mee aan Young Solar Challenge

Door Wesley Verboom
PARKWIJK – Hoewel de zon niet wil doorbreken, verdringen twintig leerlingen van het Helen Parkhurst zich met een glimlach om de twee solarboten aan de zijkant van de school. Binnenkort doen zij met twee teams mee aan de Young Solar Challenge.


De leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare school doen mee onder de naam Dalton Blues I en Dalton Blues II. Docente Maaike Vollebregt vertelt een kwartier eerder over de vier wedstrijden, waarin verschillende scholen het tegen elkaar opnemen met hun zelfgebouwde boot op zonne-energie. “De leerlingen hebben bewust voor dit project (lees: vak) gekozen, waarin het praktisch toepassen van o.a. natuurkunde centraal staat.”
Vollebregt vertelt daarna meer over het ontstaan van het project. “Twee jaar geleden zag ik dit op een school in Emmeloord. Het viel mij direct op hoe enthousiast die leerlingen waren. Hier op school reageerde men direct enthousiast. Het project sluit naadloos aan bij het streven om als school klimaatneutraal te worden. Verder is het mooi om te zien dat meer leerlingen door het volgen van dit vak interesse hebben om een technische opleiding te volgen. Zeker nu er aan goede technici een tekort is.”
Vollebregt blikt daarna kort terug op het proces. “In het eerste half jaar hebben ze vooral onderzoek gedaan om te innoveren waardoor zij meer kans hebben op een top-3 klassering (drie beste wedstrijden tellen mee voor het eindklassement, red.) en zijn er sponsors binnengehaald. Nu ze aan het bouwen zijn, lopen ze weer tegen heel andere problemen aan.”
In mei vindt in Akkrum het NK Zonnebootrace plaats. “Hier doet ook een Duitse school aan mee”, weet Vollebregt. “We zijn verder dan vorig jaar, mede door het gebruik van een 3D-printer”, besluit de lerares, die voor haar ploegen nog op zoek is naar een sponsor voor het spuiten van de boten.
Meer informatie over het team of sponsoring: daltonblues.nl of mail naar daltonblueshp@gmail.com.

Artikel geplaatst op: 10 april 2018 - 14:53

Gerelateerd

Delen