Spannend slot in Zwolle
Almere Pioneers gaat voor promotie naar hoogste amateurniveau

POORT - Promotie naar het hoogste amateurniveau van Nederland. Dat is het doel van Almere Pioneers. Vorig jaar lukte het de basketballers van trainer Kees Amama net niet, maar komende vrijdag krijgen zij op bezoek bij de Zwolse concurrent Landstede ZAC een nieuwe kans.
Coach Kees Amama instrueert zijn spelers. (Foto: Fred Rotgans)


“Vorig jaar zijn wij derde geworden en lukte het ons net niet om te promoveren. Ook nu belooft het heel spannend te worden”, vertelt Amama aan de vooravond van het sleutelduel om de tweede plek, die recht geeft op deelname aan de play-offs om promotie.
“Het wordt in Zwolle ‘a hell of a job’, want de wedstrijd begint al om 19.00 uur en veel jongens werken overdag. Onbegrijpelijk dat het wedstrijdreglement van de bond zo’n aanvangstijd niet kan voorkomen”, foetert Amama. Hij hoopt dat het geen invloed zal hebben op de beschikbaarheid van spelers. Overigens stond het aanvangstijdstip bij het ter perse gaan van deze krant nog niet voor 100% vast.
Amama loopt al zo’n 40 jaar mee in de basketbalwereld als coach en beschikt over een schat aan ervaring. Sinds 2014 is hij trainer bij Almere Pioneers. “Toen waren ze net gedegradeerd uit de promotiedivisie en moesten we weer opnieuw aan een ploeg bouwen. Nu staat er weer een goede basis.”
Een volgend aandachtspunt binnen de club is de jeugd, die moet hoger gaan spelen. Amama: “Dat is belangrijk, omdat hiermee de stap naar het eerste herenteam kleiner wordt.”
Voorafgaand aan de ontknoping blikt Amama ook alvast voorzichtig vooruit op een mogelijke promotie. “Voor een stad als Almere zou het geweldig zijn als het lukt. Daarnaast wordt het bij een promotie van het eerste nog aantrekkelijker om in Almere te blijven basketballen”, vervolgt de 66-jarige Amama.
“En wie weet lukt het wel om in de toekomst weer te spelen op het hoogste (prof)niveau. In de tijd van het Omniworld-project is bewezen dat Almere warm loopt voor basketbal op een hoog niveau, maar om dat te bereiken heb je wel een aantal grotere sponsoren nodig, anders is dat helaas niet mogelijk.”
Afgelopen weekend wonnen de Almere Pioneers met 88-61 van de Arnhem Eagles. Een mooie opsteker voor het belangrijke duel tegen naaste belager ZAC Zwolle die volgende week vrijdag wordt gespeeld.
Artikel geplaatst op: 10 april 2018 - 14:00

Gerelateerd

Delen