'Clubs moeten krachten bundelen'
Damesvoetbal in de lift maar succes blijft wankel

Door Wesley Verboom
HAVEN – Van FC Almere of een andere willekeurige club uit de stad naar het damesvoetbalelftal van Buitenveldert. Als het aan Irma Steengraver ligt, is dit binnenkort verleden tijd. “Het damesvoetbal zit in Almere zit in de lift”, trapt Steengraver af.
Momenteel staan de Dames 1 van FC Almere op een vierde plek. Een plek bij de top-3 is genoeg om mee te doen om promotie. (Foto: Fred Rotgans)

“Als alles meezit promoveren de dames van FC Almere naar de Tweede Klasse”, vertelt Steengraver, die coördinator is van de dames- en meisjesafdeling van FC Almere. “Nu - vanwege het lage niveau - vertrekken speelsters uit de stad. Hierdoor is aantal voetbalsters in Almere dun gezaaid.”
Momenteel staan de Dames 1 van FC Almere op een vierde plek, een plek bij de top-3 is genoeg om mee te doen om promotie. De resultaten zijn opvallend, omdat het damesvoetbal bij de club drie jaar geleden op zijn gat lag. “Ook het meisjesvoetbal zit bij FC Almere in de lift, dat is belangrijk omdat we willen doorgroeien naar een nog hoger niveau. Misschien wel de Hoofdklasse (tweede amateurniveau, red.). Daarom hebben we ook trainers met papieren op de eerste teams staan."
Schoolvoetbal

Hierna komt Steengraver met enkele feiten op de proppen waaruit blijkt dat meer meisjes voetballen. De vraag die dan opspeelt is of de goede prestaties van de Oranje Vrouwen hier iets mee te maken hebben. “Dat zal best invloed hebben, maar de meeste inschrijvingen komen voort uit het schoolvoetbal dat we organiseren. Daar maken veel meisjes voor het eerst kennis met voetbal.”
Het allerliefst zou Steengraver zien dat de Almeerse voetbalclubs de krachten bundelen en zich niet afzonderlijk bezighouden met meisjes- en damesvoetbal. “Bij veel Almeerse clubs komt het damesvoetbal moeizaam van de grond omdat tekorten in een team vaak niet kunnen worden opgevangen”, weet Steengraver. “Veel clubs hebben ook maar één team per leeftijdscategorie. Daarom zou het mooier zijn als clubs de krachten bundelen. Vrouwen hebben het recht om op niveau te voetballen. Helaas heeft een overleg hierover nog niks opgeleverd.”
Artikel geplaatst op: 07 mei 2018 - 13:23

Gerelateerd

Delen