Almere Pioneers wil terug naar Eredivisie-basketbal

Door Wesley Verboom
STAD – Terug naar de Eredivisie, liever vandaag dan morgen. Dat wil basketbalclub Almere Pioneers, maar de weg terug is er één met gaten en hobbels. Van verschil van inzicht tot een eerste elftal dat op een haar na promotie misloopt naar het hoogste amateurniveau.
Onder leiding van Kees Amama, de huidige trainer, liep Pioneers net promotie mis. (Archieffoto: Fred Rotgans)

“Het eerste probleem is weggenomen”, trapt voorzitter Rinus Balvert af. Samen met Richard Honing – voorzitter technische commissie – lucht hij zijn hart op het horecaplein in het centrum van Stad. “De neuzen binnen de vereniging staan weer dezelfde kant op (deelname aan de promotiedivisie volgend seizoen was even een discussiepunt, red.) en binnen het bestuur beseft men dat het streven om de Eredivisie niet een-twee-drie te realiseren is.”
Pioneers werd in 1999 opgericht als BC Omniworld en kwam al snel uit in de Eredivisie met diverse basketballers uit Amerika. De beste prestatie van Omniworld, dat voor meer dan duizend man speelde, kwam in het seizoen 2002-2003. Het eerste team bereikte de finale waarin het verloor van ABC Amsterdam. In het seizoen 2007/08 moest het eerste herenteam zich terugtrekken uit de Eredivisie vanwege het faillissement van de topsportstichting. Hierna werd besloten om voor een nieuwe naam te kiezen en de nadruk te leggen op de breedtesport. Tot 2016. “Sindsdien zijn wij weer bezig om de vereniging naar een hoger plan te tillen”, vervolgt Balvert. “Het eerste elftal fungeert in dat plan als vlaggenschip. De invulling van het geheel inclusief trainersstaf is een uitdaging op de korte termijn. Uiteindelijk wil de club in elk geval over een trainersstaf beschikken die kan fungeren als uithangbord.”
Almeerders naar Almere halen

Honing benadrukt het belang van een natuurlijke doorstroming. “Nu vertrekken talentvolle basketballers te vaak naar een andere clubs. Laatst trof het eerste een tegenstander die voor zeventig procent bestond uit jongens uit Almere. Om dit te tackelen gaan we onder meer starten met een Onder 22.”
Het slotwoord is voor Balvert. “Een stad als Almere verdient een basketbalclub op het hoogste niveau, maar hiervoor is wel een ‘basketbal gekke’ sponsor nodig. Anders is het onbegonnen werk.”
Artikel geplaatst op: 09 mei 2018 - 10:51

Gerelateerd

Delen