MQScan 4000 basisschoolleerlingen bij AKT Sportdagen

POORT - De Sportdagen van het Almeers Kenniscentrum Talent (AKT) vinden plaats van woensdag 16 mei tot en met donderdag 14 juni. Ruim 4.000 Almeerse basisschoolleerlingen komen naar het Topsportcentrum en Indoorsportcomplex Olympiakwartier in Almere Poort om de MQScan op de beweegbaan af te leggen waarbij hun beweegvaardigheid getoetst wordt.
Het doel van deze Sportdagen is om kinderen een positieve ervaring op te laten doen met sporten en bewegen. (Foto: aangeleverd)

Daarnaast doen zij verschillende sportclinics en bezoeken ze de funzone. Het doel van deze Sportdagen is om kinderen een positieve ervaring op te laten doen met sporten en bewegen, terwijl het AKT tegelijkertijd waardevolle data kan verzamelen over de beweegvaardigheid van Almeerse schoolgaande jeugd. De AKT Sportdagen worden dit jaar mogelijk gemaakt door MBO College Poort Sport & Bewegen, combinatiefunctionarissen Sport van De Schoor, Almeerse Scholen Groep (ASG) en Prisma. De Hogeschool van Amsterdam / VU begeleidt het onderzoek
MQScan

De gemeente Almere was in 2017 de eerste gemeente die groot inzette op de motorische ontwikkeling van kinderen (Motorisch Quotiënt oftewel MQ).
Inmiddels volgen andere gemeenten dit voorbeeld. Op de beweegbaan wordt getest hoe snel kinderen verschillende fysieke activiteiten doorlopen, zoals springen, tijgeren, gooien, vangen en achterwaarts bewegen. Hoe sneller de tijd, hoe hoger een kind scoort qua beweegvaardigheid. De score van de MQScan geeft ouders, docenten en de gemeente inzicht in de motorische ontwikkeling van de leerlingen ten opzichte van de norm, leeftijdsgenoten, andere scholen en regio’s. Op basis van de uitkomsten past de gemeente sportbeleid aan, kunnen accenten worden aangebracht in de gymlessen en kunnen leerlingen worden doorverwezen naar de AKT naschoolse lessen (met daarin o.a. een talentprogramma).
Artikel geplaatst op: 22 mei 2018 - 13:22

Gerelateerd

Delen