Nieuwe wethouder Jaap Lodders:
'Ik kom hier niet wonen'

Door Robert Mienstra
ALMERE – De nieuwe wethouder van Financiën en Sport Jaap Lodders (VVD) is met gerust hart een echte Flevolander te noemen. “In 1974 kwam ik in Lelystad wonen. Mijn ouders hadden daar een boerderij, die ik later heb overgenomen. Ik ben dus van origine boer”, zegt Lodders.
Jaap Lodders: "Vanuit mijn woonkamer zie ik de flats van Almere Buiten liggen." (Foto: Bart Buijs/Prospero)

Nog wat onwennig gaat Lodders de ochtend na zijn wethouderskamer binnen in het stadhuis. “Ha, leuk”, roept hij, “mijn naambordje hangt er al.” Om daar meteen trots een foto van te maken.
In 1994 werd Lodders gemeenteraadslid voor de VVD in Lelystad. Van 2002 tot 2010 was hij wethouder in de polderhoofdstad. In 2011 werd hij lid van Gedeputeerde Staten. “Tot eind mei dus”, zegt Lodders. Toen werd ik wethouder in Almere.
Zin in

“Ik heb er echt zin in om in deze stad wethouder te zijn”, vertelt Lodders. “Ik ken de stad goed omdat ik hier natuurlijk vaak kwam als gedeputeerde. Bovendien woon ik hier vlakbij in Zeewolde. Fietsen is een hobby van mij. Dus ik fiets vaak door Almere. Mountainbiken doe ik graag in het Kottersbos. En als ik eventjes vrij ben, geniet ik het liefst van buiten zijn, en natuurlijk van mijn gezin. Ik heb twee kinderen waar ik heel trots op ben.”
Financieel gezond

Als wethouder wil Lodders vooral werken aan een financieel gezonde stad. “Onder mijn voorganger Mark Pol is dat al heel goed gegaan. Over vier jaar wil ik dat dat nog steeds zo is. Ik wil met de collega-wethouders werken aan de financiële reserve, maar er ook voor zorgen dat met de opbrengsten van de grondverkopen er weer investeringen worden gedaan, met name in het opknappen van de stad. In Haven en Buiten is dat zeker nodig. En verder staan individuele vrijheid en het zelfstandig maken van keuzes door inwoners van Almere bij mij hoog in het vaandel. Inwoners en overheid moeten er samen voor zorgen dat het prettig wonen is in Almere.”
Woonplaats

In de raad was afgelopen donderdag meteen vuurwerk over de woonplaats Zeewolde van de Lodders. Een minderheid wil dat hij in Almere komt wonen. "Ik woon vlak bij de Vogelweg op maar drie kilometer van de gemeentegrens van Almere", zegt Lodders. "Vanuit mijn woonkamer zie ik de flats van Almere Buiten liggen. Almere voelt voor mij helemaal niet vreemd, integendeel. En hoe belangrijk is het of je aan de ene kant van de stadsgrens woont of aan de andere? Dus ik blijf daar gewoon wonen.”
Sport

Lodders heeft ook sport in zijn portefeuille. “Dus je zal mij ook veel bij sportwedstrijden zien en bij evenementen.”
De oud-collegawethouders van Lodders waren vaak bij de thuiswedstrijden van Almere City FC te zien. Bij de finale van de play-offs zelfs getooid met City-sjaaltjes. “Bij de eerste thuiswedstrijd zal ik aanwezig zijn”, lacht Lodders. “En ja, zeker met een City-sjaaltje. De club mag er al een opsturen.”
Artikel geplaatst op: 06 juni 2018 - 12:33

Gerelateerd

Delen