Schoolvoetbal bij FC Almere als stimulans om meer te bewegen

Door Wesley Verboom
HAVEN – Overenthousiaste kinderen, trotse ouders en mooi weer. Op sportpak De Marken zijn het de ingrediënten voor een geslaagd voetbaltoernooi voor basisscholieren uit groep 2, 3 en 4. FC Almere probeert de kinderen op deze wijze enthousiast te maken om lid te worden van een (voetbal)vereniging.
Ferry Los, mede-organisator van het Jumbo-schoolvoetbal. (Foto: Fred Rotgans)


“Het schoolvoetbaltoernooi – dat wordt gesponsord door Jumbo - is in 2012 ontstaan, omdat er voor de jongste basisschoollieren geen schoolvoetbal was. Het doel is om zowel jongens als meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met het voetballen bij FC Almere. Als ze tijdens het toernooi besluiten graag te willen komen voetballen bij FC Almere worden ze gelijk ingedeeld”, aldus Ferry Los, coördinator schoolvoetbal.
Een andere reden is dat er in Almere procentueel gezien minder kinderen sporten bij een vereniging dan landelijk. “Hoe dat precies komt, durf ik niet te zeggen”, vervolgt Los. “Een mogelijke oorzaak kan het feit zijn dat er op basisscholen minder wordt gegymd dan vroeger.”
In 2012 werd er begonnen met enkele honderden basisschoollieren. “Inmiddels huppelen er verspreid over drie woensdagen zo’n zevenhonderd kinderen over de velden van FC Almere. Aanvankelijk reageerden de scholen terughoudend, maar dat hebben we deels kunnen wegnemen door langs te gaan op scholen en ervoor te zorgen dat de deelnemende scholen tevreden waren. Een betere reclame kun je niet hebben”, zegt Los aan de vooravond van de laatste toernooidag, die woensdag om 14.00 uur begint. "Dan is het de beurt aan groep 2”, glimlacht Los. “Het blijft prachtig om de jongste jeugd te zien spelen, die kinderen zijn nog zo puur. Volgend jaar, als het vijfjarig jubileum op het programma staat, hopen wij door te groeien naar duizend deelnemers. Dit jaar bleek het niet haalbaar, omdat het schoolvoetbal samenviel met de avondvierdaagse.”

Nieuwe voorzitter

FC Almere een opvolger gevonden voor Edo Westerbeek. De voorzitter neemt komende week afscheid. Edward van der Weij (voorzitter) en Remco Fens (tweede voorzitter) nemen zijn taken over.
Artikel geplaatst op: 05 juni 2018 - 06:00

Gerelateerd

Delen