Samenwerking Almere Kenniscentrum Talent en alpineskiën

POORT - Trainen onder zeeniveau om later te presteren op de berg: het Ski Racing Development team doet dat in Almere vanuit de gedachte dat de ontwikkeling van het atletisch vermogen de sporters later op de skipistes van pas komt.

Alpineskiën in Almere: de combinatie is best logisch. (Foto: Shutterstock)


Reden voor het Ski Racing Development team - een alpine talententeam van de skibond (NSkiV) met ook een aantal Flevolandse sporters - om voor een groot deel van hun zomerprogramma gebruik te maken van de innovatieve AKT-trainingsruimtes in het multifunctionele Indoorsportcomplex Olympiakwartier in Poort. De trainingen vinden plaats in samenwerking met het Almere Kenniscentrum Talent en Topsport Flevoland.
Patrick Roël, talentcoach van het Ski Racing Development team: “Bij alpineskiën denk je misschien niet meteen aan een trainingslocatie onder zeeniveau. Toch is de samenwerking met het AKT een hele logische voor ons. Het AKT werkt veel vanuit het Athletic Skills Model. Hierin staat veelzijdig bewegen, aanpassingsvermogen en motorische creativiteit centraal. Dat ‘anders denken’ over bewegen is wat ons zo aanspreekt."

Verandering


"Talentontwikkeling binnen het alpineskiën vergt dagelijks van ons ‘anders en vernieuwend denken’, zeker omdat we een kleine niet-focussport in Nederland zijn", zegt Roël. "Daarnaast is het een sport die maar één constante kent: verandering. Snel bewegen met richtingsveranderingen, de veranderende condities die de ski-racer tegenkomt en waarbij tegelijk moet worden versneld en tevens het lichaam onder controle gehouden moet worden om een zo snel mogelijke run te skiën. Dit alles vraagt fysiek veel van een jonge skiër. Daarom is het voor onze sporters zo belangrijk om zich in de zomer fysiek goed voor te bereiden op de winterperiode. Door de samenwerking met het AKT, waarbij we hun specifieke kennis van het ASM model inzetten en vertalen naar ons programma en daarbij gebruik maken van de AKT-sportruimtes, denken we effectiever en met nog meer plezier te kunnen trainen deze zomer.”

Artikel geplaatst op: 07 juni 2018 - 15:45

Gerelateerd

Delen