Hoe kom je het warme weer door?

ALMERE - Het kan weleens de warmste zomer worden en dus kun je maar beter goed voorbereid zijn. Wij spraken met een aantal deskundigen en hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet.

Almeerders genieten van het zomerse weer bij de Noorderplassen. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)

 

Tip 1: Drink voldoende water


“We zijn allemaal druk”, zegt doktersassistente Bianca van de Wijgerd. “Als we druk zijn vergeten we te drinken. Dus blijf goed voor elkaar zorgen met dit warme weer.” Ze adviseert inwoners de website thuisarts.nl te bezoeken. “Op die website staan een aantal do’s en don’ts. Mensen kunnen ook altijd naar de huisartsenpost bellen voor overleg.”

Tip 2: Smeer je goed in en zoek de schaduw op


Daarnaast geeft de doktersassistente aan dat je je goed moet insmeren en het beste de schaduw kan opzoeken. “Vermijd de zon, beperk lichamelijke inspanning en zorg voor voldoende verkoeling, bijvoorbeeld met een koud voetenbadje.”

Tip 3: Let op je waterverbruik


Tijdens het warme weer verbruiken we allemaal meer water: we willen vaker douchen, vullen het zwembadje in de tuin en sproeien de planten. Maar dat kan problemen geven met de waterdruk.
Waterbedrijf Vitens doet daarom de oproep om tussen 07.00 en 09:00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur het watergebruik te beperken.

Tip 4: Check vooraf bij welk strand je kan zwemmen


Met dit warme weer is er een verhoogde kans op blauwalg. “We proberen zo snel mogelijk waarschuwingsborden te plaatsen, maar dat kan elkaar net een dag kruisen”, zegt Waterschap Zuiderzeeland. Ze adviseren om altijd eerst even de website zwemwater.nl te checken. Op dit moment is er in Almere alleen een waarschuwing voor het Stedenwijkstrand. De zwemzone is vanwege Zwanenoverlast met hekken afgesloten.

Tip 5: Houd rekening met een verhoogd waterpeil


Het waterpeil in de Hoge Vaart en de Noorderplassen staat mogelijk hoger dan gewend. De droogte zorgt ervoor dat extra water nodig is voor het waterpeil en de waterkwaliteit in het Veluwemeer. Als strandganger merk je daar, volgens het Waterschap, in principe weinig van. “Het gaat om centimeters. Er zijn marges om te zorgen dat het water op peil blijft en daar houden wij ons aan.”

Tip 6: Wees bewust van brandgevaar


Het is erg droog in de natuur. Dat betekent meer kans op brand. De brandweer vraagt inwoners daarom afval weg te gooien in de daarvoor bestemde afvalbakken. “Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk al brand veroorzaken.” Let ook op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan die daardoor in brand vliegen.

Tip 7: Geniet van wat Almere te bieden heeft


Misschien nog wel het allerbelangrijkste: geniet van het mooie, zomerse weer! Zo zijn er tal van evenementen de komende weken die je zeker niet mag missen, met op zaterdag 14 juli op het Almeerderstrand het strandfeest StrandSafari met onder andere muziek, sport en wateractiviteiten. Ga naar www.vvvalmere.nl voor de leukste terrasjes, stranden en fietstochten.

Artikel geplaatst op: 10 juli 2018 - 11:00

Gerelateerd

Delen