Bekroning van bijzondere band
Dochters lopen voor overleden moeder met borstkanker

Door Wesley Verboom
REGENBOOORTBUURT – Hand in hand over de finish, dat is het doel van Nikita en Nanda Varkevisser. De zussen willen voor 7 oktober minimaal € 1000,- ophalen voor de Stichting A Sister's Hope. De stichting haalt gelden op voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker om levens te redden.
Op zondag 7 oktober hoeven Nikita en Nanda, die ondertussen alle twee moeder zijn, ‘slechts’ dertig kilometer te lopen. (Foto: Fred Rotgans)

“Vijf jaar geleden zijn wij onze moeder verloren aan de gevolgen van borstkanker. Daarom willen wij ons inzetten voor de genezing, zodat niemand meer zijn of haar moeder op deze manier hoeft te verliezen”, zegt Nikita, die tijdens het gesprek af en toe slikt.
Begrijpelijk, maar telkens herpakt ze zich en is de kracht in haar stem hoorbaar om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen de vreselijke ziekte die 1 op de 7 vrouwen in Nederland treft. “Onze moeder deed al mee aan de eerste editie van ‘A Sisters Hope’ en wilde eigenlijk ook in 2012 meedoen, maar toen viel ze bijna om. Daarom besloot ik op het allerlaatste moment dat ik voor haar wilde lopen. Hoewel ik ongetraind was, is het mij gelukt om zestig kilometer te lopen”, vervolgt Nikita, van wie haar moeder twee dagen na haar achttiende verjaardag overleed.
“Op het laatste moment lukte het haar zelfs niet meer om het einde van de straat te halen, ze had ondraaglijke pijn. Daarom heeft ze voor euthanasie gekozen.”
Zwaar

Op zondag 7 oktober hoeven Nikita en Nanda, die ondertussen alle twee moeder zijn, ‘slechts’ dertig kilometer te lopen. “Het wordt zo nu en dan zwaar. Zowel fysiek als emotioneel, maar we gaan ons er samen doorheen slaan”, zegt Nikita.
Vervolgens vertelt de Almeerse over de bijzondere band met haar zus. “Voor het overlijden van onze moeder waren we vreemden voor elkaar, maar nu is onze band enorm sterk. We steunen elkaar door dik en dun. Hoewel het verschrikkelijk was dat ze wegviel, heeft het ons wel wat overgeleverd: een hechte vriendschap. Ik denk dat onze moeder trots is.”
Wilt u de zussen steunen? Surf dan naar www.asistershope.org, zoek op naam of teamnaam (Nikita of WalkingOnSunshine) en klik op de doneerknop.
Artikel geplaatst op: 23 juli 2018 - 14:33

Gerelateerd

Delen