Het leven vieren tijdens zomerfestival ‘ThanksLiving’

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
STRAND HAVEN – ‘Het leven vieren’, dat is de insteek van het familiezomerfestival ‘ThanksLiving’ op zaterdag 25 augustus. Op het strand van Haven is er die dag, van 10.00 tot 20.00 uur, van alles te doen voor jong en oud. “We hebben allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport”, aldus (mede)organisator Patrick Kraak.
Patrick Kraak samen met ‘Frenkie’, kenmerkend voor de Stichting Vakjoe!. (Foto: Fred Rotgans)
Verschillende Almeerse Kunst-, cultuur- en sportaanbieders presenteren zich tijdens ThanksLiving. “Er zijn demonstraties en workshops en er worden voorstellingen en optredens gegeven op de twee podia”, vertelt Kraak. “De focus ligt daarbij op de jeugd van 5 tot 15 jaar. Maar ook voor ouderen is genoeg te doen. Bezoekers kunnen kanovaren bij de scouting, kickboksles krijgen van een wereldkampioen of kijken naar een demonstratie plankredding van de Almeerse reddingsbrigade of een dansoptreden of toneelvoorstelling.”
Het idee voor het festival vloeit voort uit de jaarlijkse strandbarbekjoe ‘Teentje knoflook kipsaté’ van Stichting Vakjoe!. Deze barbecue ontstond in 2013 spontaan om de verjaardag te vieren van Frank Kraak, de vader van Patrick en de geestelijk vader van de Vakjoe! beweging. “Op 5 oktober 2012 kregen wij te horen dat mijn vader niet lang meer te gaan had. Slechts 37 dagen later op 10 november 2012 is hij ten gevolge van alvleesklierkanker komen te overlijden.”
Gedurende die laatste dagen stak een vriendin bij het maken van een foto met Patricks vader haar middelvinger op tegen kanker. “Dit deed zij uit nijd, frustratie, maar vooral uit machteloosheid, zo vertelde zij later. In een toen nog besloten groep heb ik familie en vrienden opgeroepen om als blijk van medeleven ook een Vakjoe!foto te maken. Daar werd tot enorme vreugde van mijn vader massaal op gereageerd.”
De Vakjoe!beweging is inmiddels uitgegroeid tot een openbaar platform op Facebook. Kraak wilde de barbecue uitbreiden naar een groter evenement. “Dat lukte in samenwerking met het Cultuurfonds. De barbecue was echt een familiefeest. Dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. De term Vakjoe! vergt enige uitleg. Maar de betekenis van ThanksLiving is duidelijk: dankbaar zijn voor het leven. Dat vieren we!”
Meer informatie en alle activiteiten op: www.stichtingvakjoe.nl/ThanksLiving.
Artikel geplaatst op: 21 augustus 2018 - 12:00

Gerelateerd

Delen