Jaroslav Kovacic breekt racerecord Challenge Almere-Amsterdam

Met fotoverslag van Fred Rotgans en Beau de Bruijn
ALMERE - Een spectaculaire editie van Challenge Almere-Editie is afgelopen weekend geëindigd met een ongelooflijk hoogtepunt. De Sloveen Jaroslav Kovacic pakte de winst en brak ook nog eens het racerecord. Bij de vrouwen ging de winst naar Yvonne van Vlerken. Zij prolongeerde haar titel van vorig jaar en finishte uiteindelijk met grote voorsprong in een tijd van 9:00:01.

Jaroslav Kovacic wint in Almere. (Foto: Fred Rotgans)

Het oude racerecord (7:57:46) stond op naam van Jan van de Marel, Kovacic klokte dit jaar de geweldige tijd van 7:55:43. De mannenrace begon direct goed voor de Sloveen. Samen met Nederlander Evert Scheltinga kwam hij na 50:07 als eerste uit het water. Daarachter volgde een groep met onder andere Cameron Wurf, Marc Unger, Diederik Scheltinga en Tjardo Visser op iets meer dan drie minuten. Wurf begon op de fiets aan een opmars. Na 110 kilometer nam de Australiër de kop over en gaf die pas op acht kilometer voor de finish weer uit handen toen hij werd ingehaald door Kovacic die uiteindelijk won. Cameron Wurf finishte als tweede in een tijd van 8:00:55. De Deen Kristian Høgenhaug eiste het brons op door te finishen in een tijd van 8:03:31.


Vrouwen


Bij de vrouwen was de winst voor Yvonne van Vlerken. Ze finishte in Almere haar 42e Long Distance, won haar zestiende en laat daarmee naar eigen zeggen zien dat de 'oude garde' er nog steeds staat. Na 9:00:01 kwam ze over de finish. Van Vlerken kwam nog met enige achterstand uit het water. Samen met Els Visser zat ze iets meer dan 2 minuten achter Debbie Greig die als eerste en na 57:59 uit het water kwam. Van Vlerken en Visser haalden haar echter al vlot bij en toen was het Van Vlerken die haar ambitie liet zien door ook bij Visser weg te rijden. Die voorsprong werd gedurende de fietskilometers en afsluitende marathon alleen maar groter. Voor Van Vlerken een geweldige dag, maar ook nummer twee Els Visser presteerde fantastisch en kon na afloop alleen maar tevreden zijn. Waar Van Vlerken dus won in een tijd van 9:00:01, volgde Visser als tweede in een tijd van 9:16:29. Het brons ging naar de Duitse Lina-Kristin Schink. Zij finishte in een tijd van 9:17:46.

550 atleten


Bij Challenge Almere-Amsterdam stonden op de Long Distance ruim 550 atleten aan de start. Op de Middle Distance waren er bijna 1500 deelnemers en verspreid over het hele weekend deden bijna 4000 triatleten mee.

Artikel geplaatst op: 10 september 2018 - 10:04

Gerelateerd

Delen