De Meergronden in jubileumjaar toe aan nieuwbouw

Door Robert Mienstra
HAVEN – De Meergronden bestaat 40 jaar. De oudste VO-school van Almere is springlevend en groeiende. “Ons gebouw zit vol sentimenten en prachtige herinneringen”, zegt rector Simone de Kruijk. “Het gedachtengoed uit de succesvolle pionierstijd is nog steeds springlevend en bewijst nog dagelijks haar waarde. Maar het gebouw is op, dat moet anders. Onze leerlingen verdienen een fris en nieuw schoolgebouw."

Rector Simone de Kruijk: "Ook deze leerlingen moeten trots kunnen zijn op hun gebouw." (Foto: aangeleverd)


Dat de school plat moet en plaats moet maken voor nieuwbouw, staat voor De Kruijk buiten kijf. “Dat kan op de huidige plek. Een hoger schoolgebouw in Haven behoort tot de mogelijkheden. Dan zouden er elders op het kavel bijvoorbeeld woningen kunnen worden gebouwd. Dat is goed voor ons stadsdeel.”

Op plek kasteel


Maar de rector heeft een droom die verder gaat. “Als De Meergronden elders in Haven nieuwbouw krijgt, dan komt er op de huidige plek een groot kavel vrij voor woningbouw die zo nodig is in Almere. Dé plek waar ik dan voor ga, is de locatie van het kasteel. Breek dat af en bouw daar een fantastische school voor Haven. Prima bereikbaar vanuit Haven, Nobelhorst en Oosterwold.”
De Kruijk ziet nog meer voordelen van de kasteellocatie. “Het educatief botanisch park Eden – dat van wereldniveau is – zou er naast kunnen komen te liggen. Een geweldige kans voor het internationale profiel van De Meergronden om daar het onderwijs ook op aan te laten sluiten. Dat is echt een kans voor onze leerlingen en wat een boost kan die variant geven aan ons stadsdeel.”

Volle glorie


De Kruijk is van oorsprong historica. “Ik studeerde af op de pioniers in de Noordoostpolder. Ik heb dus wat met pionieren. De rector komt graag terug op de historie van De Meergronden. “De eerste spade ging in 1977 de grond in voor rijksscholengemeenschap ‘De Meergronden’, de eerste middelbare school in Almere. Op 1 augustus 1978 kregen de eerste leerlingen er les. In die pionierstijd kon er heel veel op deze school”, zegt De Kruijk. “En dat is eigenlijk nooit veranderd. Sport, kunst en cultuur, de wereld om je heen en aandacht voor elkaar, alles is gebleven. De theatervoorstellingen, de minitratlon, ook die zijn er nog in volle glorie. We hebben het keurmerk gezonde school en doen van alle Almeerse VO-scholen mee aan de meeste sporttoernooien. Daar plukken de leerlingen ook in 2018 nog steeds de vruchten van.”
Verder kunnen de leerlingen al jaren kiezen voor tweetalig onderwijs, of je nu op vwo, havo of mavo zit. De Meergronden is de enige VO-school in Almere die tweetalig onderwijs in de vorm van het landelijk gecertificeerde TTO programma aanbiedt.
“De Meergronden doet er toe in Almere”, zegt De Kruijk. “Deze school verdient mooie nieuwbouw en ik droom dus al van een locatie. De Havenaren en onze leerlingen hebben daar recht op. Alle Meergronders moeten trots kunnen zijn op hun gebouw.”

Artikel geplaatst op: 24 september 2018 - 11:40

Gerelateerd

Delen