Finse invloeden bij karttalent Van Tilburgh
Dol op snelheid

Door Wesley Verboom
DUIN - Bij de eerste ontmoeting oogt hij wat verlegen, maar binnen vijf minuten vertelt Nicklas van Tilburgh ronduit over zijn passie voor karten. De 8-jarige Almeerder racet sinds kort voor het prestigieuze TK Racing uit Bocholt. Bijna negentig kilometer per uur op het rechte stuk en scheuren door de bochten, daar geniet Nicklas van. Het liefst wil hij de beste zijn, want van verliezen houdt hij niet.
Nicklas van Tilburgh. (Foto: aangeleverd)


Nicklas, die graag zou zien dat meer kinderen kiezen voor karten en hoopt op een kartbaan in de stad, reed zijn eerste rondjes op een parcour in Lelystad. “Het regende toen. Daarom vond ik het een beetje spannend”, zegt Nicklas. “Tijdens de races gebeuren er soms ook ongelukken. Zo vloog iemand eens over de kop, maar dat is mij nog niet overkomen. Ik ben weleens in de banden geknald.”
Vader David, die ook zijn monteur is, vult hem vervolgens aan. “Het brengt risico's met zich mee, maar ik wil benadrukken dat er veel aandacht is voor veiligheid. Daarnaast is de mama van Nicklas het wel gewend dat kinderen kiezen voor karten. Zij komt uit Finland en daar is het een populaire sport.”
Nicklas begon anderhalf jaar geleden met karten. David: “Hij rijdt sinds kort voor het jonge, maar nu al succesvolle team TK racing van viervoudig Belgisch kampioen Kurt Timmermans. Nicklas viel op door zijn manier van rijden. Sinds enkele maanden rijdt hij in GK4 Series, dat zijn Benelux wedstrijden op bekende kartbanen, zoals Spa Francorchamps, waar ook Formule 1 wedstrijden worden verreden. Dit werpt al zijn vruchten af. Begin deze maand heeft hij op op het junior track van TT Assen zijn eerste podiumplaats en twee mooie bekers behaald.”
Nicklas wil graag net zo goed worden als Max Verstappen of de Finse Kimi Raikkonen. “Daarvoor moet ik nog heel hard trainen”, beseft hij. Zijn volgende wedstrijd is in Genk, op de baan die “Home of Champions” genoemd wordt en die ook de “huisbaan” van de jonge karter Verstappen was.
Artikel geplaatst op: 16 oktober 2018 - 10:22

Gerelateerd

Delen