Marielle Flens over opgroeien in pleeggezin: 'Rust en stabiliteit heel belangrijk!'

Door Petra Onderwater
ALMERE – De Almeerse zangeres Mariëlle Flens was nog maar 9 jaar oud toen zij wees werd en in een pleeggezin terechtkwam. "Een traumatische periode”, vertelt ze. “Maar ik ben mijn pleegouders enorm dankbaar voor alles wat ze voor me hebben gedaan." Zij wil haar verhaal graag delen om de campagne ‘Almere zoekt pleegouders’ te ondersteunen. "Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een stabiel en veilig thuis voor kinderen zó belangrijk is na een moeilijke periode."

Mariëlle Flens tijdens de verwenmiddag voor pleeggezinnen. (Foto: Sylvia Huisman)


De 25-jarige Almeerse woont inmiddels samen met haar vriend in de Stedenwijk. “Ik was 2 toen mijn moeder overleed en 9 toen mijn stierf. In eerste instantie kon ik toen terecht bij goede bekenden in mijn eigen woonplaats Amsterdam Noord. Daar heb ik 3 jaar gewoond. Daarna besloten we dat het toch beter voor mij zou zijn om te gaan wonen bij mijn voogd, mijn tante in Almere. Zij nam hierover uiteindelijk de beslissing", vertelt Mariëlle. "In eerste instantie vond ik het erg zwaar, want ik moest afscheid nemen van mijn vriendinnen en mijn school. Ik had net de eerste klas van het vwo afgerond met een heel goed rapport. In Almere moest ik weer een heel nieuw leven opbouwen, dat was opnieuw traumatisch.”

Ontplooien


Haar tante en oom waren echter voorbeeldige pleegouders, vertelt Mariëlle. “Ik had heel erg de neiging om mezelf weg te cijferen en te pleasen, maar zij wilden juist dat ik mijzelf zou ontplooien. Ze stimuleerden mij om een sport te kiezen en iets van muziekles te gaan doen. Ik was altijd aan het zingen, dus ging ik op zangles.” Daar plukt zij nog steeds de vruchten van. Mariëlle maakte indruk met haar auditie bij The Voice of Holland, treedt veel op en bracht begin dit jaar haar eerste eigen single uit: 'Grote Meisjes Huilen Niet’. “Dit nummer gaat over de labels die je opgeplakt krijgt als je opgroeit met een groot verlies, terwijl je nog niet eens weet wie je bent en wilt zijn. Mensen zeggen dat je sterk bent en dat je er wel komt. Maar eigenlijk wil je gewoon huilen. En verdriet mag er ook zijn.”

‘Mijn hart brak’


Mariëlle zong het nummer vorige maand tijdens een verwenmiddag voor Almeerse pleeggezinnen. “Mijn hart brak toen ik de koppies van die pleegkinderen zag. Ik herkende meteen die intense angst en onzekerheid in hun ogen. Zo voelde ik mezelf ook. Ik raakte in een identiteitscrisis en een loyaliteitsconflict. Ik wilde tegen mijn pleegouders niet zeggen dat ik mijn ouders zo miste en tegen mijn oude vriendinnen in Amsterdam wilde ik niet zeggen dat ik het in Almere ook leuk had met vriendinnen.”

Rust en stabiliteit


Mariëlle vindt het heel goed dat er weer een campagne start om nieuwe pleegouders te werven. “Ik gun het al die kinderen zó dat zij weer een beetje rust en stabiliteit krijgen. Het zijn kinderen die veel hebben meegemaakt en dat heeft natuurlijk zijn sporen nagelaten, maar het zijn ook maar gewoon kinderen. Ik hoop dat mensen die er de tijd, rust en ruimte voor hebben, er over na willen denken om zich aan te melden.”
Op maandag 8 juli is er een informatieavond over pleegzorg in Almere. Meer informatie en aanmelden: www.vitree.nl.

Artikel geplaatst op: 19 juni 2019 - 10:38

Gerelateerd

Delen