PowerGirlZ wil meer beweegkansen voor meisjes:
'Je leert niet hoger springen, als je de lat laag legt'

Door Petra Onderwater
ALMERE – Uit onderzoek blijkt dat meisje op het gebied van sport en bewegen achterblijven bij jongens. Daar moet iets aan gebeuren, vindt Sybille Püttmann van Talent in Opleiding. Zij presenteerde dinsdagavond tijdens het Sportcafé Almere het project PowerGirlZ. "Samen met partners gaan we een beweging in gang zetten om meisjes meer beweegkansen te bieden."

Sybille Püttmann presenteerde PowerGirlZ tijdens het Sportcafé. (Foto: Fred Rotgans)


Meisjes stoppen vaker dan jongens bij sportverenigingen wanneer zij in de puberteit komen. Ook scoren ze lager op de landelijke fit-norm en bij de mq-scan die motorische vaardigheden meet. PowerGirlZ moet daar verandering in brengen. “Te weinig bewegen heeft namelijk een negatieve invloed op de lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid van kinderen”, benadrukt Püttmann.

Stereotypering


Zij wil met PowerGirlZ de drempels en belemmeringen voor meisjes om te bewegen wegnemen. “Gender-stereotypering speelt een grote rol. Er wordt nog steeds, bewust of onbewust, onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Daardoor worden meisjes beïnvloed bij het maken van keuzes”, aldus Püttmann. “Meisjes willen bijvoorbeeld niet zweten omdat dat vies zou zijn en gespierd zijn zou niet vrouwenlijk zijn. Onzin natuurlijk, maar dit zijn gedachten die ook bij meisjes leven. En ga als meisje maar eens op rugby als je weet dat anderen dit raar vinden.”


Püttmann was zelf als kind altijd aan het voetballen op straat. “Het was mijn lust en mijn leven, maar in die tijd nog geen sport voor meisjes. Pas toen ik 15 was mocht ik van mijn ouders op zaalvoetbal.” Dat heeft ze uiteindelijk op hoog niveau gespeeld, tot een blessure roet in het eten gooide. “Maak geen onderscheid, maar kijk gewoon naar de potentie in elk kind. Waar is het goed in en waar beleeft het plezier aan? Waarom zouden meisjes bepaalde dingen niet aankunnen? Stimuleer ze en daag ze uit. Je leert niet hoger springen, als je de lat laag legt.”

Rolmodellen


Bewustwording creëren bij sportprofessionals en sportverenigingen is één van de speerpunten van PowerGirlZ. Ook worden rolmodellen ingezet om voorbeelden te geven, zoals judoka en kickbokser Denise Kielholtz, wakeboardster Denise de Haan en rolstoelbasketbalster Bo Kramer. “Maar ook niet-topsportende meisjes. Zo hebben we een aantal PowerGirlZ op scholengemeenschap Echnaton die activiteiten gaan bedenken en andere meiden motiveren om mee te doen.”

Mysterie Meiden Bootcamp


In samenwerking met partners worden verschillende activiteiten uitgeprobeerd, om te kijken wat werkt. “Hoe kunnen we bijvoorbeeld meer meiden naar de Playgrounds krijgen? Voor 80% zijn het jongens die daar gebruik van maken”, aldus Püttmann. “Ook gaan we een aantal challenges uitzetten. De eerste is een Mystery Meiden Bootcamp in september, voor meiden van 12 tot 18 jaar. Die organiseren we in samenwerking met Sportlab Almere.”
De komende drie jaar wordt toegewerkt naar een groot PowerGirlZ-evenement tijdens de Floriade Expo in 2022. “Daar gaan 100 meiden laten zien hoe fijn bewegen is, om zo nog meer meiden in Almere én de rest van Nederland te inspireren om ook in beweging te komen.”

Artikel geplaatst op: 20 juni 2019 - 10:31

Gerelateerd

Delen