Rolstoelhandbal Najaden niet alleen voor invaliden

Door Wesley Verboom
HAVEN - “In een rolstoel is het voor mij wel mogelijk om te handballen, dat maakt voor mij het leven leuker.” Het zijn de woorden, die bij Linda Bigot zijn blijven hangen na de clinic rolstoelhandbal in het topsportcentrum in Almere Poort. De clinic werd begin deze maand gegeven, omdat Najaden in september gaat starten met rolstoelhandbal.

Foto: Linda Bigot


Bigot is de ‘trekker’ van het bijzondere initiatief. De oudste handbalvereniging van de stad start als eerste club in Flevoland met rolstoelhandbal. “Dit is mogelijk gemaakt door een aantal partijen. Zo hebben we subsidie van Grenzeloos Actief gehad voor de aanschaf van twee rolstoelen en krijgen we enorm veel hulp van de Nederlandse Handbal Federatie, maar ook van een plaatselijke fietsenmaker die voor ons de rolstoelen wil onderhouden. Verder gaan we ook diverse fysiotherapeuten benaderen”, aldus een enthousiaste Bigot.

Kar trekken


Hierna vertelt de Almeerse hoe het idee is ontstaan. “Dit werd door het bestuur tijdens de laatste ledenvergadering geopperd en toen stelde ik voor om de kar te gaan trekken. De eerste reden is dat het mij enorm leuk lijkt om dit op te zetten en de tweede reden is dat het ook iets voor mij is, want ik heb last van versleten knieën en kan daardoor sommige bewegingen niet meer maken. Rolstoelhandbal is namelijk niet alleen geschikt voor invalide personen, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld versleten knieën. Op deze manier kan iemand toch blijven handballen”, verduidelijkt Bigot, zelf spelend bij de veteranen.

Nihil


De verschillen tussen het reguliere en aangepaste handbal zijn nihil. “Niet wat de regels betreft, maar het is niet toegestaan om met je voeten de vloer aan te raken, de keeper mag de benen niet gebruiken en de teams zijn gemengd. Verder wil ik benadrukken dat het voor iedereen vanaf 16 jaar geschikt is, zo lang je een bal kunt gooien en jezelf kunt voortbewegen in de rolstoel.”

Aanmelden?

Vanaf september wordt er wekelijks getraind bij Najaden. Het spelen van wedstrijden behoort ook tot de mogelijkheden. “Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@najaden.nl. De eerste maand is gratis, zodat je echt kunt inschatten of deze sport bij je past. Ook mensen die niet in Almere woonachtig zijn, zijn welkom.”

Artikel geplaatst op: 26 juni 2019 - 11:20

Gerelateerd

Delen