Toppers van de toekomst

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek “Toppers van de Toekomst” in de Almere Deze WEEK, Almeerse sporttoppers voor in een interview. Deze maand: schaker Duncan Klaren.

Duncan Klaren. (Foto: Harry Gielen)

 

Duncan Klaren - schaker


ALMERE - Hij heeft gevoetbald, aan Kung Fu gedaan en toch besloot de toen 8-jarige Duncan Klaren om te gaan schaken. Niet echt een sport waar je aan denkt bij jonge kinderen. Duncan legt uit waarom hij toch juist voor deze sport gekozen heeft.
“Ik deed mee aan het schoolschaaktoernooi in Almere toen ik in groep 5 zat. De eerste partij speelde ik remise, de andere partijen won ik. Dat vond ik natuurlijk leuk. Op school gingen we daarna met een groepje na schooltijd schaken. Een jaar later kwam Frans Hazenberg van de schaakvereniging lesgeven op school en toen ben ik ook lid geworden. En ik plaatste me meteen voor het Nederlands Kampioenschap tot 9 jaar”.
Wat best knap is als je nog maar net met schaken begonnen bent. Het is niet dat Duncan er niets voor hoeft te doen, maar zijn trainingsschema ziet er wel wat anders uit dan die van andere sporters. Duncan gaat bijvoorbeeld niet naar een sportschool maar traint één uur per dag zelfstandig thuis. Daarnaast traint hij wekelijks bij de schaakvereniging bij Dennis van Leusden en twee keer per maand met Zhaoqin Peng (Nederlandse schaakgrootmeester van Chinese afkomst) die hem ook begeleidt bij NK’s. “In het weekend speel ik vaak toernooien van vrijdagavond tot en met zondag. En in de vakanties toernooien die een hele week duren”. Goed zijn tijd plannen is dus wel noodzakelijk.
Op de vraag met wie hij wel één dagje zou willen ruilen antwoord Duncan: “Met Magnus Carlsen omdat hij de beste schaker van de wereld is”. Zelf droomt Duncan ervan ook ooit grootmeester te worden. Met een tweede plaats op het Open Nederlands Jeugdkampioenschap én een goed concentratievermogen, zet hij in ieder geval al een stapje in de goede richting.

Artikel geplaatst op: 02 juli 2019 - 15:48

Gerelateerd

Delen