Skatetalent (14) pakt zes keer goed goud op NK

Door Wesley Verboom
ALMERE - 2019. Voor Bret Groot is het nu al een jaar om nooit te vergeten. Het 14-jarige skatetalent van ASV Almere pakte op het Nederlands Kampioenschap voor skaters in de kadetklasse (tot en met veertien jaar) liefst zes keer goud. Op alle disciplines was hij de sterkste.

Bret Groot. (Foto: Speedskatingphotos.nl-Thijs van Tol)


Voor de talentvolle Almeerder waren zijn formidabele prestaties op het afgelopen NK - verreden in het Hemelvaartweekend - geen heel grote verrassing, omdat hij dit seizoen steevast op het ereschavot mag plaatsnemen.
“Dit is mijn beste jaar ooit”, opent Groot. “Vorig seizoen zat ik er al een aantal keer dichtbij, maar kwam ik vaak net wat tekort. Dit seizoen behoor ik tot de oudere skaters in mijn klasse. Mede daardoor gaat het een stuk beter”, legt Groot nuchter uit. “Waarschijnlijk zal dat volgend jaar weer anders zijn, want dan maak ik de overstap naar een hogere leeftijdscategorie en tref ik jongens die ouder zijn dan ik.”

Sprintafstanden

Op verzoek licht Groot er twee NK-titels uit. “Mijn gouden medailles op de 800 en 500 meter waren het mooiste, omdat we met heel het team in de finale stonden”, glimlacht Groot, die vindt dat de sprintafstanden hem het beste liggen. Toch gaan de langere afstanden, zoals de vijf drie en vijftien kilometer hem ook goed af. “Dat komt onder meer doordat ik hard werk aan mijn uithoudingsvermogen. Zo fiets ik veel, doe ik aan crossfit-training en aan hardlopen.”
Zeven jaar geleden begon Groot met inline skaten. “In het begin ging het niet zo goed, maar in de laatste drie jaar gaat het steeds beter”, aldus Groot, die af en toe ook de ijzers onderbindt. “In de winter doe ik voornamelijk aan schaatsen en shorttracken, maar skaten vind ik het leukste.”

Europacup

Volgende maand staat er voor de skater opnieuw een belangrijke wedstrijd op de kalender: een Europacup. “Ik weet niet hoe sterk mijn concurrentie is, maar tijdens de laatste Europacupwedstrijd in Heerdelen stond ik wel enkele keren op het podium. Het zou mooi zijn als dat weer lukt”, besluit Groot bescheiden.

Artikel geplaatst op: 02 juli 2019 - 12:42

Gerelateerd

Delen