Ruim 3700 atleten uit 56 landen aan start Challenge Almere-Amsterdam

Door Petra Onderwater
ALMERE - Ruim 3700 atleten uit 56 verschillende landen maken zich op voor het EK Long Distance, de Middle Distance of één van de andere vele side-events van de Challenge Almere-Amsterdam. Daarnaast zijn maar liefst ruim 700 vrijwilligers betrokken bij het triathlon-evenement, dat van 8 tot en met 15 september plaatsvindt in Almere. Woensdagavond was de kick-off, waar de eerste pro's acte de prèsence gaven, de Almeerse deelnemers op de foto werden gezet en de vrijwilligers hun briefing kregen.

De Almeerse deelnemers die woensdagavond aanwezig waren bij de kick-off. (Foto: Fred Rotgans)

 

Tijdens een persconferentie werden alvast vijf triatlontoppers gepresenteerd die hoge ogen hopen te gooien tijdens de wedstrijd in Almere. Australiër Caleb Noble is al een paar weken in Almere om het parcours alvast te verkennen. "Het was vooral heel winderig", lacht hij. "Maar ik ga mijn uiterste best doen om het uiterste uit mezelf te halen."

 

Evert Scheltinga is op papier de beste Nederlander. Hij was woensdag niet aanwezig bij de persconferentie, maar vertelde in een videoboodschap wel dat hij minimaal een podiumplaats wil halen. Lokale favoriet Tjardo Visser noemde Almere de mooiste wedstrijd van het seizoen. Hij was de snelste Almeerder in 2015, 2017 en 2018. "Ik hoop die titel dit jaar te prolongeren. Ik wil nog steeds een keer onder die 8:30 duiken. Dat wordt lastig, maar op een echt goed dag is het mogelijk."

 

Thuiswedstrijd
Steff Overmars woont aan de overkant van het Gooimeer en komt tijdens zijn training regelmatig door Almere. "Dit voelt dan ook als een thuiswedstrijd", vertelde hij. "Ik heb tot nu toe een wisselend seizoen, maar je weet nooit hoe het loopt. Ik mik vooral op het podium voor het Nederlands Kampioenschap." De eveneens Almeerse Sharon Zuijdervliet volbracht vorig jaar haar eerste hele in Almere en hoopt dit jaar op een nieuw persoonlijk record. "Ik hoop ergens tussen de 10:15 en 10:30 te finishen."

 

Afscheidswedstrijd
Yvonne van Vlerken - wedstrijdrecordhoudster sinds 2017 en met meer dan 40 long distances de koningin van de triatlonsport - maakte bekend deze race aan te grijpen als afscheidswedstrijd. "Ik wilde die eigenlijk bewaren voor volgend jaar, wanneer het WK in Almere wordt gehouden, maar dat nog zover weg en ik ben nu fit. Ik besloot drie weken geleden daarom om toch dit jaar mee te doen. Mijn voorbereiding is minimaal, maar misschien krijg ik die dag wel vleugels." Ze gaat voor een mooi afscheid en dat moet dus gepaard gaan met de overwinning en een Europese titel.

 

Programma
De Challenge Almere-Amsterdam begint zondag 8 september al met de NK Cross Triatlon op de Kemphaan, waarbij het nieuwe mountainbikeparcours Kemphaan-Braambergen in gebruik wordt genomen.
Donderdag 12 september zijn de Junior Challenge, Business Relay en Family Relay. Vrijdag 123 september volgen de Senior Challenge en No Limit Challenge.
Zaterdag 14 september zijn het EK Long Distance, Middle Distance en Tri Togethers. De prijsuitreikingen van alle wedstrijden volgt zondag 15 september tijdens een Award Ceremony in KAF.

Toeschouwers zijn van harte welkom op de Esplanade of langs het parcours, maar het evenement is ook te volgen via een live stream, sociale media en een speciale app. Kijk voor meer informatie op https://www.challenge-almere.com/nl

Artikel geplaatst op: 05 september 2019 - 10:11

Gerelateerd

Delen