Toppers van de Toekomst

Topsport Flevoland stelt in de maandelijkse rubriek ‘Toppers van de Toekomst’ in Almere Deze WEEK Almeerse sporttoppers aan u voor in een interview. Deze maand: handboogschutter Kristian Krijgsman.
Kristian Krijgsman - handboogschutter


ALMERE - Kristian Krijgsman is nog steeds een fan van voetbal. Toch kiest hij voor handboogschieten omdat hij in de vakanties bij zijn oma samen met zijn broer in het bos takken ging zoeken om daar een handboog van te maken. De pijlen maakten ze van satéprikkers, aan elkaar geplakt met plakband. Dit vond Kristian zo leuk dat hij in Almere op zoek ging naar een handboogvereniging en zich inschreef voor een introductiecursus.

Jammer genoeg moest hij lang wachten voordat hij aan de introductiecursus kon beginnen. “Dat vond ik echt niet leuk en heb dus samen met mijn vader een goedkope boog en een doelpak om op te schieten gekocht. Kon ik in ieder geval in de tuin oefenen”. Dus toen hij in najaar 2014 op 12-jarige leeftijd aan de introductie mocht beginnen, had hij al een beetje ervaring.
Training

Kristian traint ongeveer 10 uur per week bij de handboogschutterij Almere. “Dit is voornamelijk schiettraining. Ik doe ook veel kracht- en conditietraining in de sportschool en ongeveer een half uur per week mentale training. Als ik geen huiswerk of training heb, ga ik wel iets doen wat nuttig is voor het handboogschieten, zoals darten. Darten lijkt veel op handboogschieten”, aldus Kristian. “Als je aan de top wilt komen, moet je uren draaien en dat is wat ik probeer te doen”.
Prestaties

Recent is Kristian tweede worden op het NK Outdoor 2019 cadetten. “Ik ben zo blij!” Daarnaast heeft hij de Jeugd FITA cup 2018 en 2019 gewonnen en is hij Rayon kampioen 2019 bij de cadetten. In 2018 werd hij nog derde op het NK Indoor Cadetten, wat zijn eerste grote overwinning was. “Ik ging er zonder hoge verwachtingen naar toe en om dan als 3e te eindigen is fantastisch!” Ook Kristian droomt van de Olympische Spelen, “maar als ik het niet haal, heb ik in ieder geval mijn uiterste best gedaan”, aldus een gedreven maar nuchtere Kristian.
Meer over Kristian vind je op zijn website: kristiankrijgsman.com
Artikel geplaatst op: 25 september 2019 - 10:11

Gerelateerd

Delen