Crosscup wil doorgroeien naar 500 deelnemers

Door Henk Mathlener

POORT - Afgelopen zondag vond de tweede loop van De CrossCup Almere plaats. Dit Almeerse loopevenement bestaat sinds begin jaren '80 en kent vier lopen: De Vaartsluisboscross, De Almeerderstrandcross, De Cirkelboscross en als afsluiting De Braambergencross. De crosses kunnen apart gelopen worden, maar er zijn natuurlijk ook prijzen voor de beste lopers/loopsters overall.

Kaitlyn Groot won bij de meisjes (Foto: Fred Rotgans)

 

Elke cross gaat over onverhard terrein en heeft een 'eigen' karakter. Zo wordt gelopen over vlakke graspaden, over een zandparcours, door het bos met veel bochten en over heuvelachtig terrein. De loop gaat over 1, 2 (jeugd), 4, 6 of 8 kilometer. De atletiekvereniging Almere '81 is ooit begonnen met deze unieke crosses als voorbereiding op het traditionele weg- en baanseizoen. Nu is het een vaste clubje die deze Crosscup elk jaar weer tot een succes maken. "Dat klopt, want wij organiseren het met een paar man, maar op de dag van de wedstrijd zijn we wel met 25 à 30 vrijwilligers. Samen het parcours uitzetten, start/finish opzetten, bijhouden van tijden, uitdelen vaantjes en regelen verkeersveiligheid zijn maar enkele taken, waar een helpende hand van groot belang is," aldus Remko Riebeek.

Natuur
Volgens Riebeek is het echt een circuit voor mensen die hardlopen leuk vinden en graag in de natuur willen lopen. "Door de verschillende ondergronden is er voor iedereen wel wat bij en wij richten ons op alle soorten hardlopers."
Naast de ondergrond speelt het weer natuurlijk een grote rol. Regen, harde wind en bijvoorbeeld sneeuw zorgen elke keer voor speciale omstandigheden. Twee jaar geleden was er eerst een licht zonnetje bij de Almeerderstrandcross, toen wat lichte sneeuw en een wit parcours, eindigend met auto's die bijna niet meer weg konden in het dikke pak sneeuw. "Kortom, het is en blijft een mooie uitdaging om een goede cross te organiseren", aldus Riebeek. De grote bekende Nederlandse crosses zijn die van Soest en Tilburg, elke met meer dan 1000 deelnemers, terwijl bij elke wedstrijd van De CrossCup Almere gemiddeld zo'n 300 à 400 lopers en loopsters verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën acte de presence geven.

Doorgroeien
Maar de organisatie zou eigenlijk nog wel willen doorgroeien naar zo'n 500 deelnemers. Volgens Riebeek, die zelf in zijn actieve atletenjaren ook veelvuldig deel nam aan NK's, is dat een ideaal aantal, waarbij de organisatie de kosten goed kan dekken en de nodige investeringen kan doen. "Het is prachtig om in een groot veld wedstrijden te lopen. Ik had zelf vaak als doel om bij het NK cross bij de eerste 100 te finishen. Als organisator heb ik nu meestal geen tijd meer om zelf mee te doen, maar ik hoop dat we de deelnemers dat mooie gevoel van samen hardlopen door de natuur geven als ze bij ons meedoen." Naast het deelnemersaantal heeft de organisatie nog wel een grote wens. Remko: "Het zou natuurlijk prachtig zijn als we naar 500 doorgroeien. Als er dan nog enkele sponsors zich willen binden aan ons prachtige Almeerse loopevenement kunnen we nog een kwaliteitsslag slaan en kan de CrossCup Almere nog lang voortbestaan!".

 

UITSLAGEN

De top-3 van het hoofdnummer en de winnaars van de overige afstanden en categorieën:

Lange cross (+/- 9,2km)

Mannen

1. Ian Pennekamp  33:38

2. Luc Velzeboer  34:40

3. Koen de Leeuw  35:38

Vrouwen

1. Sandra Wassink  42:36

2. Cynthia Zetz  43:29

3. Marleen Vos  45:51

Mannen masters

1. Wannie Friderichs 38:00

2. Bart Tas 39:00

3. Wim Dokter 40:00

 

middencross (+/- 6,9km)

Mannen

1. Joost Friderichs  27:52

Vrouwen

1. Gabriela Riebeek  36:10

 

korte cross (+/- 4,6km)

1e Man Bart Cooymans  17:00

1e Vrouw Merel Veltman  19:36

 

1 km jeugd

Jongens pupillen C Thijmen Versteeg  05:50

Meisjes pupillen C Danique Pascale Schnitker  06:52

 

2km jeugd

Jongens junioren  D Nariño Renfurm  10:35

Jongens pupillen A Gijs Merckx  10:46

Jongens pupillen B Tobias Oppers  11:55

Meisjes junioren  D Kaitlyn Groot  11:33  foto Fred!!

Meisjes pupillen A Wies Schmitz  11:39

Meisjes pupillen B Pueblita Renfurm  12:52

Artikel geplaatst op: 09 december 2019 - 09:00

Gerelateerd

Delen