Voetbaltalent Justin (12) combineert school met topsport

ALMERE - Hij is pas twaalf jaar oud, maar wordt door velen nu al gezien als een groot voetbaltalent. Om zijn talent zo goed mogelijk te kunnen benutten, koos Justin Irion voor een speciale opleiding op het Echnaton, waar hij zijn sport met zijn Havo-opleiding kan combineren. Topsportmentor Ramon Koek helpt hem daarbij. 

Ramon Koek en Justin Irion. (Foto: aangeleverd)

 

Het is een druk leven voor de jonge Justin. De Almeerse jongen voetbalt bij Almere City FC onder 13. En dit jaar startte hij in klas 1 havo op scholengemeenschap Echnaton. "Mijn droom is profvoetballer worden bij Liverpool of Ajax." Om dat te bereiken, koos hij bewust voor een Topsport Talent School, zodat hij zijn droom kan waarmaken.

 

Mentor
"Echnaton en Almere City werken nauw samen", zegt zijn topsportmentor Ramon Koek."Wij helpen de topsportleerlingen op onze school vanaf het begin steeds zelfstandiger te worden", aldus Koek. "Hoe hoger het niveau in de sport, hoe meer er getraind moet worden. Dan ben je automatisch minder op school en moet je meer zelf doen. Eigenlijk is dit een 'duale opleiding'. Topsporters hebben twee volledige banen naast elkaar: hun schoolloopbaan en hun topsportcarrière. Dan moet je jezelf kunnen aansturen en veel zelf regelen. Als topsportmentor help ik daarbij."

 

Wiskunde
"Dat is ook wel nodig", vervolgt Justin. "Ik train vier keer in de week en op zaterdag speel ik een wedstrijd. Op maandag heb ik een aangepast rooster. Dan volg ik wiskunde en ga ik twintig minuten eerder weg voor de training. Bij topsportbegeleiding op school maak ik mijn huiswerk. Daar krijg ik extra ruimte voor wiskunde en stel ik mijn vragen aan de meester."

 

Zelfvertrouwen
School is voor Justin net zo belangrijk als zijn voetbalprestaties. "Als je op school veel onvoldoendes hebt, ga je dat ook merken op het veld. Dan zit je niet lekker in je vel, speel je niet op je best en verspil je tijd en energie. Wanneer het dan ook bij voetbal niet meer lukt, denk je dat je het niet kan. Daar zou ik minder zelfvertrouwen van krijgen."

 

Almere City FC
Echnaton, Almere City FC en de leerlingen kwamen onlangs samen om heldere d oelen met elkaar te stellen. Koek vertelt: "Het doel van Justin bij Almere City FC is kampioen worden en doorstromen naar O15 of naar een andere BVO (Ajax of AZ).Op school wil Justin met zo hoog mogelijke resultaten over naar het volgende leerjaar. Alleen een Topsport Talent School kan daarin voor topsporters als Justin tot het uiterste gaan."

 

Open Avond
Ook sporters die niet op het hoogste niveau acteren, kunnen hun sportieve hart ophalen op Echnaton. Binnen de echTalent-route Sports & Education is er namelijk ruimte voor voetbaltraining onder schooltijd. Daarnaast kan er gekozen worden voor Martial Arts, basketball, dance en extra sport.

Meer informatie is te vinden op de open avond van scholengemeenschap Echnaton: vrijdagavond 7 februari van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Artikel geplaatst op: 17 december 2019 - 14:41

Gerelateerd

Delen