Gregor Stam furieus over afwijzen buitenzwembad

ALMERE – Het college van burgemeester en wethouders zegt geen geld te hebben voor de realisatie van een buitenzwembad. Dat baseert het college op een rapport van het onderzoeksbureau Treem. Atleet Gregor Stam, die vorig jaar 3500 handtekeningen ophaalde met steunbetuigingen voor een openlucht zwembad, is furieus.

Een impressie van het plan van Stam. (Aangeleverd)

 

In het rapport dat hier online te zien is rekent Treem vijf scenario's door. Daarbij is ook gekeken naar de financiële gevolgen van de bouw en de exploitatie. Het onderzoeksbureau heeft ook het plan van Gregor Stam meegewogen. Stam startte destijds een petitie die door 3500 Almeerders werd ondertekend. Treem ziet het Fanny Blankers-Koen Sportpark als beste locatie.

Scenario's
In alle vijf scenario's is uitgegaan van een entreegebouw, ligweide, parkeerplaatsen en een zwembad met zes of acht banen. De meest uitgeklede en dus ook voordeligste variant kost 3 miljoen euro, de duurste is die op basis van petitionaris Gregor Stam die bijna 19 miljoen (18,8) euro kost. Dat plan omvat veel meer dan alleen een buitenzwembad en kan worden gezien als een groot sportterrein met speeltuig, beachveld, atletiekbaan, wielrenbaan, multifunctioneel sportveld en ook horeca.
Met het rapport van Treem in de hand concludeert het college nu dat er geen geld is voor een buitenzwembad. Bovendien vreest het stadsbestuur dat een buitenbad nadelige gevolgen heeft voor de bestaande zwembaden in de stad. Behoefte aan een vervolgonderzoek is er ook niet.

Furieus
Gregor Stam is furieus over het besluit van het college, mede ook omdat hij als voorvechter geen rol kreeg in het onderzoek. "Ik ben daarom een eigen onderzoekscomité gestart. Eind januari komen we met onze bevindingen. Het is vreemd dat het college dat onderzoek niet wil afwachten."
Stam twijfelt ook aan de objectiviteit van Treem. "Ik mocht niet meewerken, maar Optisport is bijvoorbeeld wel naar hun mening gevraagd. Nogal wiedes dat zij de komst van een buitenbad niet zien zitten: zij exploiteren de bestaande zwembaden in de stad en vrezen klandizie. Onterecht, want voor recreanten is nauwelijks plek in die baden."

Stam noemt het 'onbegrijpelijk' dat de gemeente geen geld wil uittrekken voor het buitenzwembad. "Er is zo enorm veel draagvlak. De vraag is waarom je die 18,8 miljoen euro niet wil uitgeven terwijl er miljoenen extra in de Floriade wordt gestoken en miljoenen subsidie wordt verstrekt aan KAF en de verbouwing van de bibliotheek. Het is een kwestie van: willen. Amsterdam heeft vijf buitenbaden, in Hoofddorp is een nieuwe gebouwd. Als we een laagdrempelig bad hebben, met mooie sportfaciliteiten, heeft dat allerlei sociale voordelen voor de stad: dat is niet uit te drukken in geld. Als we het deels kunnen overdekken is het qua exploitatie nog langer te benutten dan uitsluitend de zomermaanden."

Gemeenteraad
Stam heeft nu zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad die eerder dit jaar in meerderheid zeer enthousiast was over het buitenzwembad. Stam: "Met name Leefbaar Almere was positief. Zij kwamen zelfs al met een voorstel voor de naam: het Jasmijnbad. Dat was een eerbetoon aan Jasmijn Rogmans die tien jaar geleden al een petitie startte voor een buitenzwembad. Leefbaar Almere komt waarschijnlijk in het college en kan dan voor een meerderheid zorgen."

Artikel geplaatst op: 20 december 2019 - 13:00

Gerelateerd

Delen