Lente-achtig in de herfst

ALMERE – We zitten middenin de herfst maar toch voelde het afgelopen weekend aan als lente-achtig. Met temperaturen van rond de 22 graden was zelfs een jas niet nodig. Almeerders genoten er volop van.
Gina pikte de laatste zonnestralen op de Esplanade. (Foto: Fred Rotgans)

MeteoGroup meldt zelfs dat de nacht van zaterdag op zondag recordwarm was: op het landelijk hoofdstation De Bilt werd het 15,1 graden. Een minimumtemperatuur van 15,0 graden of hoger in De Bilt is na 10 oktober nooit (sinds 1901) meer voorgekomen.
Volgens KNMI kan het zo zijn dat 2014 de boeken in gaat als warmste jaar ooit. Het voortdurend warme weer in combinatie met de wereldwijde opwarming van het klimaat levert een extreem hoog jaargemiddelde van de temperatuur op. Op augustus na waren alle maanden dit jaar warmer dan normaal. Daardoor is er nog maar weinig nodig om het warmterecord te bereiken. Als we er van uitgaan dat de rest van het jaar een normale temperatuur oplevert, dan komt de landelijk jaargemiddelde temperatuur voor 2014 uit op ongeveer 11,3 graden. Dat is ruim boven het vorige warmterecord van 11,0 graden dat zowel in 2006 als in 2007 werd bereikt.
Kijk voor de weersverwachting van komende week op pagina 7.
Artikel geplaatst op: 20 oktober 2014 - 12:10

Gerelateerd

Delen