Toppers van de Toekomst

Het Olympisch Netwerk Flevoland stelt in deze maandelijkse rubriek de Almeerse sporttoppers van de toekomst voor in een interview. Deze maand: Langebaanschaatser Jurjen Westenberg
Jurjen Westenberg. (Foto: Erik van Echten)

ALMERE - Langebaanschaatser Jurjen Westenberg sloot het vorige schaatsseizoen af met een mooie vijfde plaats tijdens de NK afstanden (5 km) voor Junioren. Dit seizoen gaat de Almeerder voor een podiumplek tijdens de NK afstanden.
Het schaatsen is de achttienjarige Jurjen met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders wilden dat als er natuurijs lag, we konden schaatsen. Ik sta al op de ijzers vanaf het moment dat ik kan lopen.” Dat het zou uitlopen tot het niveau waarop Jurjen nu schaatst, hadden zijn ouders echter nooit gedacht.
De Almeerder schaatst vanaf zijn zesde bij de schaatsvereniging ASV-Almere, waar hij nog steeds trouw lid is. Als pupil werd Jurjen onverwachts eerste op de Amsterdamse kampioenschappen en werd hij uitgenodigd voor de Juniorenselectie in Amsterdam. “Ik wist nauwelijks van het bestaan van de selectie” vertelt Jurjen lachend. Inmiddels traint de topsporter acht tot veertien uur per week en is hij te vinden op de schaatsbaan in Hoorn, Amsterdam en Haarlem.
Uitgaan in het weekend zit er voor de topsporter niet in, maar dat vindt hij niet erg. “Voor mijn gevoel is trainen mijn vrije tijd. Dan hoef ik even lekker nergens aan te denken.“ Jurjen zit nu in 6vwo van Het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. Een diploma en een goede studie op de universiteit staan bij Jurjen wel voorop. “Ik ben geen top-leerling met allemaal achten, maar zonder sport zou ik dat ook niet hebben gehad.”
Jurjen heeft een Nationaal Talent status en is aangesloten bij Topsport Flevoland. Zij hebben de topsporter meerdere malen financieel ondersteund en bieden hem een faciliteitennetwerk aan, waaronder een sportarts in het Flevoziekenhuis en een voedingsdiëtiste. “Twee weken geleden ben ik bij een voedingsdiëtiste geweest en ben ik bijgepraat over de voeding van nu in de sportwereld.”
De Almeerder is een echte duurschaatser. Dit seizoen liggen de speerpunten op de NK afstanden 3 km en 5 km, met als doel een podium te behalen. “Mijn grootste doel: Olympisch goud op de 5 km!”
Artikel geplaatst op: 10 december 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen