25 jaar spektakeltheater in Stadsarchief

STAD CENTRUM – ‘Spektakeltheater’ noemt theatergroep Vis à Vis de voorstellingen die ze al 26 jaar maakt. De Almeerse theatergroep met nu negen jaar een vaste locatie in Almere Poort bestond vorig jaar 25 jaar en kreeg daarvoor zaterdag een eigen tegel in de Walk of Fame aan de Citadel. Het Stadsarchief vond het aanleiding voor een expositie.

Zakelijk leider Klaartje Wierbos en artistiek leider Arjen Anker van Vis à Vis bij hun tegel in de Walk of Fame. Het is de 42e tegel in het centrum van Almere Stad. (Foto: Fred Rotgans)

 

Wethouder Mark Pol opende, na de onthulling van de tegel, de expositie in de publieke ruimte van het Stadsarchief aan de Stadhuispromenade 2. Het is voor het eerst dat het Stadsarchief een tentoonstelling maakt over een theatergroep. “Het zijn meestal foto’s uit ons archief die we tonen, maar voor deze expositie hebben we een uitzondering gemaakt”, zegt Henriette Fuhri Snethlage van het Stadsarchief Almere. “We zijn in het archief van Vis à Vis gedoken voor foto’s maar ook voor kostuums en rekwisieten van voorstellingen uit de afgelopen jaren.” Terwijl het Stadsarchief aan de expositie werkte, was Vis à Vis druk met de zomervoorstelling van 2016, ‘Exit’. “Ondanks dat zij het heel druk hadden deze zomer, hebben ze ons wel kunnen helpen bij het samenstellen van de expositie. We hebben foto’s gekregen en filmpjes van voorstellingen die op de expositie te zien zijn. Ook hebben we een scherm waarop alle voorstellingsposters van de afgelopen jaren te zien zijn.”

 

Almeers cultureel erfgoed

Vis à Vis kreeg van het publiek de meeste stemmen voor een tegel in de Walk of Fame en dat was voor het Stadsarchief aanleiding voor een tentoonstelling. Henriette Fuhri Snethlage: “Daarnaast is Vis à Vis onderdeel van het Almeers cultureel erfgoed, het hoort echt bij Almere. Dit is materiaal dat bewaard moet blijven. Een Stadsarchief heeft de wettelijke plicht om alles van de gemeente te bewaren, maar dat geldt niet voor organisaties of individuen; hoewel dat wel leuk is. Over vijfhonderd jaar is het leuk om terug te zien hoe er in deze tijd theater werd gemaakt, wie er aan meededen, wat er gemaakt werd. Misschien bestaat theater dan helemaal niet meer in de huidige vorm en is het dan heel bijzonder wat we nu doen. Voor nu lijkt een periode van 25 jaar peanuts, maar het gaat om het fenomeen dat nu plaatsvindt. Het is relatief kortdurend, maar wel leuk om op terug te kijken.”

Bewaren is belangrijk om later te kunnen terugkijken, zegt Fuhri Snethlage. “De Paviljoens hebben nog korter bestaan, maar daarom is het des te belangrijker dat daar informatie over bewaard blijft.” Onlangs hebben de Paviljoens, SV Almere en het Rode Kruis hun archieven aangeboden aan het Stadsarchief. “Dit geeft een bepaald beeld van een tijd.”

 

Of het Stadsarchief in de toekomst meer tentoonstellingen gaat maken over Almeerse theatergroepen, sluit Henriette Fuhri Snethlage niet uit. “Voorwaarde voor een tentoonstelling is dat het onderwerp visueel aantrekkelijk is, zoals Vis à Vis. En je moet het publiek vinden dat er bij past. Vis à Vis heeft in 25 jaar zestien voorstellingen gemaakt die veel mensen gezien hebben. Dat maakt het herkenbaar.”

 

De tentoonstelling is elke dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 15.00 uur gratis te bekijken in het Stadsarchief aan de Stadhuispromenade, onder de bibliotheek, tot eind januari 2017.

 

 

55 voorstellingen per jaar

Theatergezelschap Vis à Vis brengt al 25 jaar spectaculair theater in de buitenlucht. In de kern geven alle voorstellingen ‘de hilarische, wanhopige overlevingsstrijd van de gestrande mens op een desolate locatie’ weer.

In 1990 maakt Vis à Vis de eerste voorstelling: Topolino, een onverwachte hit met drie Fiat-500’s, waarmee het theatergezelschap meteen op wereldtournee kan. In 2007 maakt Vis à Vis de eerste voorstelling die alleen in het bos bij Almere Poort wordt gespeeld, ‘Bij Nacht en Ontij’. In 2010 gaat Silo 8 in première, een spektakel dat door de grootschalige opzet niet geschikt is om te reizen.

De voorstellingen HaRT, PICNIC en EXIT volgen, waar zij lovende kritieken voor ontvangen. Vis à Vis maakt een enorme groei door en trekt elk jaar bovendien veel bezoekers. Het theatergezelschap speelt per seizoen meer dan 55 voorstellingen en trekt daarmee ruim 25.000 bezoekers per jaar.

Artikel geplaatst op: 13 september 2016 - 08:45

Gerelateerd

Delen