Tweede boek Ilse Ruijters in de winkel

STAD CENTRUM – Het tweede boek van de Almeerse schrijfster Ilse Ruijters ‘Later als ik dood ben’ ligt sinds vorige week in de winkels. Met haar eerste boek ‘De onderkant van sneeuw’ won Ruijters oktober vorig jaar de Hebban Thriller Debuutprijs. Daarnaast is zij bekend als columniste van onder andere deze krant en presenteert ze het programma 'De nieuwe bibliotheek' op TV036.
Ilse Ruijters. (Foto: Fred Rotgans)

De psychologische thriller ‘Later als ik dood ben’ gaat over Elin, die ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. “Ze weet niet meer wie ze zelf is”, vertelt Ruijters. “De enige manier om erachter te komen is in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op en accepteert een baan in een tbs-kliniek.”
Het idee voor het boek ontstond tijdens een etentje met een vriendin van haar man. “Ik kende deze vriendin nog niet zo goed. Ze werkt als sociotherapeut in een tbs-kliniek. Ze vertelde over haar werk en ik werd er zo door geïntrigeerd dat ik het verhaal waar ik eigenlijk aan werkte heb laten vallen. Ik wist niet van tbs, hoe het eraan toegaat in een kliniek. Het is zo’n gesloten wereld. Ik ben naar de open dag van de Oostvaarderkliniek geweest en ik heb een criminoloog geïnterviewd. Die vriendin heeft me erg geholpen met mijn research en heeft mijn boek wel twee keer gelezen om te controleren of de feiten kloppen.”
Het boek is, volgens Ruijters, heel anders dan haar eerste boek. “Het is rauwer en ook sexier. Het verhaal is wel weer indringend maar op een andere manier. Het eerste boek staat heel dicht bij je omdat iedereen zich kan voorstellen dat je een klein meisje doorrijdt. Dit verhaal staat iets verder van je af. Ik ben er trots op juist omdat het een ander boek is. Ik heb veel geleerd in de afgelopen twee jaar. Het was een worsteling om dit boek te schrijven. Het geeft ook een bepaalde druk die je bij jezelf creëert, omdat ik met het eerste boek een prijs heb gewonnen. Ik durfde de laatste punt niet te zetten.”
Een derde boek komt er, volgens Ruijters. “Ik ben er nog niet aan begonnen maar het idee voor het verhaal is er.”
Lancering in KAF

Ruijters lanceert haar boek zondag 16 oktober van 16.00 tot 17.00 uur in Kunstlinie Almere Flevoland. Ze doet dit samen met de Almeerse meesterpianiste Marietta Petkova die dan haar nieuwe cd presenteert. De toegang is gratis, aanmelden kan per e-mail via: ruth.visser@overamstel.com o.v.v. Later als ik dood ben. Het aantal plaatsen is beperkt.
Artikel geplaatst op: 06 oktober 2016 - 10:00

Gerelateerd

Delen