‘Dat wij moeten stoppen is een gemis voor Almere’
ZINspelers speelt laatste voorstelling

MUZIEKWIJK – Het is het Almeerse amateur-theatergezelschap ZINspelers nét gelukt om de financiën voor de achtste familie-kerstvoorstelling ‘Peter Pan’ rond te krijgen, maar daarna is het ook afgelopen. Jarenlang was ZINspelers een podium voor amateurtoneelspelers maar geldtekort maakt dat daar nu een eind aan is gekomen.
ZINspelers, dat is 2007 is opgericht, is een voortzetting van Theatergroep Koorts! dat in 1997 door Henk Jansen werd opgericht. (Foto: Fred Rotgans)

“In de afgelopen vijf jaar is ons ‘potje’ enorm geslonken”, vertelt Biza Shalmashi, zakelijk leider van ZINspelers. “Het is ons gelukt om de productie van december, Peter Pan, rond te krijgen maar we krijgen de vaste lasten niet meer gedekt. Vaste lasten zijn zaken als een verzekering, onderhoud van de website en opslagkosten. Die moeten ook ergens uit betaald worden. Na Peter Pan hebben we niks meer, dus is het bestuur tot het besluit gekomen om te stoppen.” Volgens Shalmashi is ‘op de vloer de honger om door te gaan groter’, “maar als bestuurslid wil je een financieel risico vermijden. En het potje is al een jaar of vier aan het leeglopen. Ondanks dat we 45 procent van onze uitgaven dekken met eigen inkomsten.”
Onderspit

Volgens Biza Shalmashi is het moeilijk om het hoofd boven water te houden sinds de gemeente geen subsidie meer verstrekt. Dat is de afgelopen vijf jaar het geval. “Er zijn wel potjes voor amateurverenigingen, maar die geven budget voor producties, niet voor de periodes tussendoor. En het aantal producties dat je in een jaar kunt maken is beperkt. De afgelopen jaren was het steeds één grote productie. Daarnaast delft de sector amateurkunst nog altijd het onderspit. Ondanks dat wij vinden dat de maatschappelijke meerwaarde groot is. Als je kijkt naar Peter Pan, dat maken we met 110 spelers: onze acteurs, spelers van de Theaterschool Almere en van Art Loca en dansers van Jouetta’s Danscentrum. Amateurs van jong tot oud, met en zonder handicap. En bij al onze producties hebben we een bezettingsgraad van 90 procent. Cijfermatig doen we het goed, en wat we doen heeft echt bestaansrecht en betekenis. Dat we er nu mee moeten stoppen, doet zeer. Het is een gemis voor Almere dat allang een grote stad is en een vereniging als dit nodig heeft.”
Volgens Shalmashi zit er een ‘kronkel in het beleid’, omdat men vanuit beleidsoogpunt niet de noodzaak ziet kunst en cultuur overeind te houden. “Er wordt door de gemeente zo gehamerd op het belang van sociale cohesie, terwijl er anderzijds aan dit soort initiatieven geen prioriteit wordt gegeven. Wij hebben tegen de vijftig leden, van verschillende leeftijden die elkaar hier op een laagdrempelige manier leren kennen. Het is heel jammer, er wordt straks heel wat weggegooid.”
Peter Pan

Van 22 tot en met 30 december is in theater De Glasbak in Muziekwijk twaalf keer de voorstelling ‘Peter Pan’ te zien. Peter Pan is een speelse en komische voorstelling met een rauw randje met toneel, dans en zang. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar.
Kaartjes kosten 13,50 euro en zijn te koop via www.zinspelers.nl en bij VVV Almere aan De Diagonaal 199.
Artikel geplaatst op: 25 oktober 2016 - 14:33

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: